آیا بارداری ، آندومتریوز و مشکلات قاعدگی را حل می کند؟

0
1953

آیا بارداری ، آندومتریوز و مشکلات قاعدگی را حل می کند؟

آندومتریوز یک بیماری حفره لگن می باشد. در این بیماری بافت داخل رحم که در هر ماه رشد و تکثیر می یابد در خارج رحم نیز موجود می باشد و باعث التهاب و چسبندگی لوله ها و تخمدان ها رحم می شود. همین چسبندگی لوله ها و التهاب باعث کاهش تخمک گذاری می شود و مشکلات ناباروری ایجاد می کند.

با داروهای آندروژن زا یعنی ایجاد کننده هورمون مردانه مانند دانازول و قرص های جلوگیری از بارداری مانند قرص ال دی می توان تاحدودی از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد.

اما تنها راه قطعی برای برداشتن اندومتریوز و پلاک های اندومتریوز روی تخمدان و لوله ها و رحم انجام جراحی لاپاراسکوپی می باشد که با دوربین وارد شکم می شوند و اگر اندومتریوز را ببینند با روش سوزاندن به وسیله کوتر و لیزر می توان آن ها را از بین برد. اما به دلیل ژنتیکی بودن این بیماری  دوباره این بیماری می تواند به وجود بیاید درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد.

آیا بارداری ، آندومتریوز و مشکلات قاعدگی را حل می کند؟

دوران بارداری دوران اساسی و پیچیده ای می باشد که باید تحت نظر یک مامای آگاه و دوره دیده به نام همپای مادر باشند تا دوران بارداری بی خطر را بگذرانند. در مرکز های مشاوره و خدمات مامایی علاوه بر خدمات مامایی ماماهای آگاه مانند همپای مادر و مامای همراه وجود دارند که با استفاده از علمی که دارند به پشتیبانی مادر در دوران بارداری و زایمان می پردازند.

با تحت نظر گرفتن مادر توسط همپای مادر در دوران بارداری کلیه خدمات دوران مامایی از جمله پشتیبانی و حمایت مادر بر عهده همپای مادر می باشد همچنین در طی درد های زایمان وظیفه حمایت و کنترل مادران برعهده ی  مامای همراه می باشد. مادران ممکن است در قبل از بارداری مشکلات و عارضه هایی داشته باشند به همین دلیل بهترین زمان مراجعه به مرکز مشاوره و خدمات مامایی قبل از دوران بارداری می باشد تا تمام بیماری ها و عارضه ها شناسایی شود.

هر آنچه باید درباره آندومتریوز بدانید

مشکلی که می تواند باروری را مختل کند مشکل آندومتریوز می باشد با این وجود ممکن است مادرانی که مبتلا به آندومتریوز هستند ممکن است باردار شوند در ادامه درباره آندومتریوز صحبت می کنیم.

آندومتریوز و بارداری

این بیماری جزو بیماری های رحمی و تخمدانی می باشد که همیشه با فرد همراه هست به طور کامل برطرف نمی شود حتی با انجام عمل و برداشتن پلاک های آندومتریوز باز هم می توانیم آندومتریوز را به طور بارز ببینیم.

هر خانمی که در سن باروری یعنی سن ۱۵ تا ۴۵ سال قرار دارد می تواند به این عارضه دچار شود. یکی از علت های اصلی که می تواند مادر را نابارور کند بیماری آندومتریوز می باشد که امروزه نسبت به قبل بسیار شایع تر است.

روند آندومتریوز و قاعدگی

وقتی تخمک آزاد می شود بدن هورمون هایی نظیر پروژسترون و استروژن را از تخمدان آزاد می کند همین موضوع باعث می شود بافت داخلی رحم به نام آندومتریوم شروع به تکثیر کند و یک لایه ضخیم درونی را به وجود بیاورد این لایه باعث می شود زمانی که تخمک و اسپرم با هم ترکیب می شوند و تخم وارد  رحم می شود به دیواره ضخیم بچسبد و در واقع جایگذاری و کاشت تخم صورت می گیرد. حالا اگر تخمک گذاری صورت بگیرد ولی اسپرم با تخمک لقاح پیدا نکند توقف هورمون پروژسترون و استروژن را داریم و همین موضوع سبب ریزش این لایه ضخیم یا همان خونریزی می شود که فرآیند پریود و قاعدگی رخ می دهد. حالا این بافت داخل رحم که در هر ماه قاعدگی رشد و ریزش پیدا می کند در محیط خارج از رحم وجود داشته باشد آندومتریوز نامیده می شود این بافت همانند بافت آندومتریوم درون رحم رشد و تکثیر می یابد با هر بار پریود شدن خونریزی می دهد اما ریزش پیدا نمی کند در واقع چسبیده به محل های خارج از رحم می باشد.

محیط قرار گیری آندومتریوز کجا می باشد؟

این بافت یا همان آندومتریوم که بافت  داخل رحم می باشد می تواند پلاک های کوچکی روی تخمدان محیط خارجی رحم و لوله های رحمی و روی بخش های مختلفی مانند واژن ،سرویکس یا دهانه رحم و همچنین مثانه و رکتوم یا مقعد رشد و تکثیر پیدا کند.

یکی از وخیم بودن بیماری آندومتریوز  دائمی و همیشگی بودن اندومتریوز می باشد حتی با برداشتن این بافت ها از طریق جراحی  باز هم به دلیل همیشگی بودن این بیماری ممکن از رشد و عود آندومتریوز را داشته باشیم.

این بافت ها در هر قاعدگی و سیکل ماهیانه مانند لایه ی درونی رحم ضخیم می شود و رشد می کند اما ریزش پیدا نمی کند بلکه با خونریزی از این بافت باعث التهاب و زخم ناحیه های آندومتریوز می شود و همین امر زخم ها و التهاب باعث چسبیدن لوله های یا تخمدان ها ها و حتی بسته شدن لوله های رحمی می شود و باروری را مختل می کند در واقع ترکیب تخمک و اسپرم رخ نمی دهد و آندومتریوز مانع لقاح می شود.

حالا علامت های متفاوتی در این بیماری وجود دارد حتی ممکن است خانمی به این بیماری مبتلا باشد اما هیچ یک از علائم های ناشی از آندومتریوز را نداشته باشد: علائم آندومتریوز چیست؟

  • درد شدید هنگام قاعدگی و در بین قاعدگی در ناحیه پایین شکم که به اصطلاح ناحیه لگنی می گویند. این درد شدید در هنگام پریود و قاعدگی را دیس منوره یا درد شدید قاعدگی می نامند.
  • نزدیکی دردناک :معمولا خانم هایی که مبتلا به آندومتریوز هستند از درد هنگام برقراری رابطه جنسی رنج می برند این درد هنگام برقراری رابطه ی جنسی را دیس پارونی می گویند.
  • بعض مواقع پلاک های آندومتریوز می تواند روی مثانه باشد و باعث التهاب این ناحیه شود در این هنگام وقتی عمل ادرار کردن صورت می گیرد درد شدیدی در هنگام ادرار کردن رخ می دهد که می تواند ناشی از آندومتریوز باشد .
  • خستگی هایی که غیر قابل توجیه می باشد.
  • بعضی مواقع خانم ها در بین عادت های ماهیانه یا قاعدگی ممکن است لکه بینی یا خونریزی های شدید داشته باشند در چنین شرایطی شک به آندومتریوز مطرح می شود پس باید مراقب خودتان باشید.

درمان آندومتریوز

در واقع درمان قطعی این بیماری موجود نیست و بیشتر زنانی که که باردار نمی شوند به آندومتریوز مبتلا هستند بهترین راه درمان آندومتریوز لاپاراسکوپی می باشد پرشک با وارد کردن یک دوربین به ناحیه ی رحمی تخمدانی پلاک های اندومتریوز روی رحم و تخمدان و نواحی دیگر را می بیند و با استفاده از کوتر و لیزر آن ها را تخریب می کند که تخریب آندومتریوز می تواند باعث باروری شود.

چندین راه درمانی برای اندومتریوز وجود دارد اما قطعی ترین روش درمان همان لاپارسکوپی یعنی وارد کردن یک دوربین در شکم و مشاهده و برداشتن و سوزاندن به وسیله کوتر یا لیزر می باشد.

راه دارویی درمان آندومتریوز

داروهای آندورژن زا یعنی داروهایی که سبب افزایش هورمون مردانه در بدن خانم ها می شوند یکی از راه های درمان آندومتریوز می باشد که یکی از داروها دانازول می باشد این داروها عوارض زیادی از جمله بم شدن  دائمی صدا و افزایش موهای مردانه و ریزش مو و …. می شوند. یکی دیگر از داروهای مورد استفاده در اندومتریوز استفاده از قرص های جلوگیری از بارداری مانند قرص ال دی می باشد.

جراحی و برداشتن آندومتریوز با استفاده از لاپاراسکوپی

همان طور که در قبل نیز گفته شد جراحی اندومتریوز یعنی برداشتن پلاک ها و نقاطی که بافت داخلی رحم وجود دارد تا حدود زیادی می تواند شانس باروری را برگرداند بهترین راه درمان آن لاپاراسکوپی می باشد. با این طریق می توان بسیاری از بیماری هایی که درون رحم و تخمدان وجود دارند را درمان کرد.

داروهای درمان ناباروری در آندومتریوز

بسیاری از خانم های مبتلا به آندومتریوز تخمک گذاری ندارندیا اگر تخمک گذاری داشته باشند به دلیل التهاب و زخم و چسبندگی لوله ها اسپرم از لوله عبور نمی کند و با تخمک ترکیب نمی شود می توان با استفاده از داروهای محرک تخمدان تخمک گذاری را تحریک کرد و با استفاده از روش IUI که لقاح تخمک و اسپرم در رحم صورت می گیرد و اسپرم درون رحم تزریق می شود. با این روش تا حدود زیادی می توان به حاملگی دست یافت.

آیا آندومتریوز باعث مرگ می شود؟ آیا آندومتریوز سرطان است؟

چون بافت درون رحم یا آندومتریوم در خارج از حفره رحم شروع به تکثیر می کند کارایی سرطان را دارد اما باید گفت آندومتریوز خطرناک نیست و درواقع سرطان نمی باشد بلکه کار آن مانند سرطان است در واقع سرطان باعث ازبین رفتن سلول بدن می شود اما آندومتریوز فقط رشد و تکثیر پیدا می کند و باعث چسبندگی های لوله ها و رحم می شود پس نباید نگران شد یکی از عوارض اصلی آندومتریوز چسبندگی و ناباروری ناشی از آن می باشد.

عوارض اصلی آندومتریوز کدامند؟

چسبندگی های لوله ها و رحم و تخمدان به هم که همین موضوع علت اصلی ناباروری در زنان می باشد.

چون پلاک های آندومتریوز می تواند روی مثانه و روده ها و مقعد باشد این اعضا را می تواند درگیر کندوباعث چسبندگی های بافت آن شود.

در زنانی که مبتلا که آندومتریوز هستند کیست های تخمدان شایع تر می باشد.

علت آندومتریوز چیست؟

به دلیل این که هنوز آندومتریوز به طور کامل شناسایی نشده و درمان قطعی و کاملی ندارد و بعد از برداشتن این بافت ها ممکن است عود کند پزشکان ثابت کرده اند یکی از علت های آن توارث یا ژنتیک می باشد در خانواده هایی  که سابقه ی آندومتریوز وجود دارد دختران ممکن است به این بیماری دچار شوند. حتی دخترانی که عادت ماهیانه زودهنگام و دارای خونریزی بیش از حد هستند بیش تر به این بیماری دچار خواهند شد.

عارضه ی آندومتریوز و ناباروری

همان طور که گفتیم به دلیل این که بافت داخلی رحم در خارج رحم وجود دارد همین موضوع باعث التهاب می شود التهاب و زخم باعث ترشح مواد واکنش زا و شیمیایی در بدن خواهد شد که روند تخمک گذاری را متوقف می کند. آندومتریوز باعث چسبندگی لوله های رحمی نیز خواهد شد و همین موضوع می تواند باعث می شوند اسپرم به تخمک نرسد و لقاح و ترکیب رخ ندهد و ناباروری اتفاق می افتد.

قوی ترین داروی گیاهی برای درمان آندومتریوززایمان

داروی گیاهی به نام اسکنبیل وجود دارد که معمولا برای درد های قبل از قاعدگی یا در حین قاعدگی مصرف می شود. محققان نشان داده اند که این گیاه التهاب و زخم ناشی از آندومتریوز را درمان می کند. اما باز بهترین راه درمان آندومتریوز جراحی می باشد چون با داروها و جراحی باز هم امکان برگشت و عود آندومتریوز وجود دارد.

بارداری در مواقع آندومتریوز خیلی کم انفاق می افتد اما ممکن است با باردار شدن آندومتریوز بر طرف شود. آندومتریوز قبل از بارداری منجر به کاهش باروری و حتی ناباروری می شود بهترین راه برطرف کردن این عارضه یعنی آندومتریوز و عوارض ناشی از آن مثل چسبندگی و کاهش تخمک گذاری و …. انجام جراحی لاپاراسکوپی می باشد.

از طریق لاپاراسکوپی می توان بافت های داخل رحم که در حفره لگن وجود دارد را خارج کرد و تمام چسبندگی های ناشی از آن را از بین برد.

مامای همراه

سرویس همپای مادر که توسط تیم نوکو راه اندازی شده به صورت آنلاین و شبانه روزی به خدمت رسانی به مادران باردار ، تازه زایمان کرده و دارای فرزند تا ۲ سال می پردازد.

نصب اپلیکیشن نوکو و استفاده از مامای اختصاصی رایگان

شما مادران عزیز می توانید برای بهره مندی از سرویس مامای اختصاصی آنلاین نوکو اپلیکیشن نوکو را نصب و در گزینه سرویس ها ، همپای مادر را انتخاب کرده و از خدمات رایگان ۱۰ روزه آن استفاده کنید.

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید