افسردگی و اختلالات روانی در دوران بارداری
افسردگی دوران بارداری مادرانی غمگین می سازد!
دوران بارداری علی رغم همه ی سختی ها باز برای مادران شیرین می باشد. در حاملگی نه تنها مشکلات بارداری و فیزیکی مادر را آزرده خاطر می کند بلکه مشکلات روحی روانی نیز به سراغ مادران می آید. بنابراین در این دوران سخت که مشکلات می توانند شیرینی بارداری را به کام مادران تلخ کنند مرکز های مشاوره و خدمات مامایی احداث شده است در این مرکز ها علاوه بر وجود یک مامای توانمند و آگاه به امور بارداری که تمامی مشکلات فیزیکی و جسمی دوران بارداری را با توجه به نیاز های مادر رفع می کند روانشناسان نیز جایگاه ویژه ای دارند. طبیعتا برای این که یک بارداری سالم را پشت سر بگذرانیم باید از لحاظ روحی و جسمی سالم باشیم. حضور همپای مادر در طی دوران بارداری می تواند بسیار مفید باشد چون در این دوران مادران به یک حمایت کننده جسمی و روانی نیازمندند.
در ادامه می خواهیم درباره اختلالات روانی و افسردگی در طی بارداری صحبت کنیم و میخواهیم بدانیم چرا بعضی از مادران در این دوران دچار افسردگی می شوند؟ آیا مادرانی که زمینه اختلالات روانی دارند با وجود حاملگی بدتر می شوند و یا بهبود می یابند؟ وسواس فکری در بارداری ایجاد می شود؟ درمان وسواس فکری به چه صورت است؟ پاسخ تمامی سوالات را در ادامه خواهیم داد.
بعضی از مواقع مادران نیاز به توجه بیش از حد دارند و به علت بالا رفتن هورمون های خاص احساس افسردگی و ناراحتی بیش از حد دارند و دنیا را جایی دور از زندگی تصور می کنند، گاها دست به خودکشی می زنند. این موارد در اغلب مادرانی که قبل از دوران بارداری نیز حالت غم و افسردگی داشتند و داروهای ضد افسردگی مصرف میکردند به مراتب بیشتر است.
همراه افسردگی ممکن است علائم دیگری نیز سراغ مادران بیاید از جمله وسواس فکری و اضطراب بیش از حد و ترسیدن از هر چیزی در حاملگی می تواند وجود داشته باشد. بیشتر مادران در این دوران وسواس فکری و ترس بیش از حد دارند مثلا می ترسند که مبادا جنین شان سالم نباشد؟ ولی در ترس بیش از حد و اضطراب بابت لین موضوع گریه نیز می کنند.
افسردگی در دوران حاملگی و علائم افسردگی چیست؟
مادرانی که قبل از بارداری از داروهای افسردگی استفاده می کردند و به دلیل آسیب رسانی به جنین یا همان تراتوژن زایی از مصرف این دارو ها دست کشیده اند در این دوران دچار اختلالات روانی می شوند.
این مادران معمولا از بارداری خود راضی نیستند و هیچ چیزی حتی در آغوش کشیدن فرزندشان آن ها را خوشحال نمی کند معمولا فکر های بدی در سر دارند و به این قضیه دید منفی داند. بعضی مواقع بیماری افسردگی ممکن است به سراغ مادران سالم بیاید مثلا شوهر از این که صاحب فرزند می شود خوشحال نباشد و فرزند خود را قبول نکند یکی از دلایل افسردگی باشد ؛در گل مسائلی که می تواند ذهن مادر را در این دوران تحت تاثیر بد و منفی قرار دهد خود باعث افسردگی می شود.
علائم افسردگی در دوران بارداری چیست؟
مادران در دوران بارداری به دلیل ترس های و استرس و اضطراب و حتی وسواس فکری معمولا خواب خوبی ندارند ساعات زیادی از شب بیدارند . روند افسردگی می تواند روی اشتهای ان ها تاثیر بگذارد و احساس شادابی و انرژی خاصی ندارند.
مثلا وقتی دچار ترس و اضطراب می شوند ضربان قلب آن ها تند می شود و احساس تنگی نفس به سراغ آن ها می آید و حالت کسانی که مورد حمله قرار گرفته اند و فرار کرده اند به آن ها دست می دهد. به دلیل تاثیر گذاشتن روی اشتها دستگاه گوارش ها دچار اختلال می شود در نتیجه نمی توانند زیاد غذا بخورند و یا غذایی که خوردند باعث اسهال آن ها می شود.
تاثیر وسواس مادر و افسردگی روی جنین
مادرانی که دچار وسواس فکری هستند و در دوران بارداری از افسردگی رنج می برند جنین های کوچکتر از حد معمول یعنی با وزن کمی دارند . پس از تولد معمولا هوش جنین پایین است و دیده شده که حتی عقب ماندگی کودک و رشد بسیار کم در این کودکان وجود دارند. مثلا مادرانی که دچار اضطراب روانی می شوند و از وسواس فکری رنج مس برند ممکن است زایمان زودتر از موعد داشته باشند .
یکی دیگر از عوارض افسردگی و اضطراب در این دوران می توان به دیابت بارداری اشاره کرد تحقیقات نشان داده اند در این مادران دیابت بارداری بیشتر از مادرانی ست که از لحاظ روح و روانی در سلامت کامل هستند.
پس تاثیر افسردگی روی جنین و بارداری به اختلالات جنینی و عقب ماندگی از لحاظ رشد و اختلالات ریوی جنین و همچنین به دلیل دیابت بارداری مادر قند خون جنین در ابتدای تولد کمتر از حد نرمال و معمولی می باشد و زایمان زود از حد معمول یا همان زایمان زود رس منجر شود.
درمان افسردگی و وسواس فکری در بارداری
مادران در دوران بارداری به جسم خود اهمیت بیشتری می دهند و از سلامت روح خود غافل هستند مثلا مکمل های دوران بارداری مصرف می کنند و حتی ممکن است تغذیه و ورزش های دوران بارداری که در مقاله ورزش دوران بارداری کامل توضیح دادیم ،داشته باشند بنابراین علاوه بر این موضوعات باید مادران به سلامت روانی خود توجه کنند و چاره ای برای حل این موضوع داشته باشند.
روانشناسی دوران بارداری
بهترین درمان برای مادران مبتلا به افسردگی و اختلالاتی نظیر وسواس فکری و اضطراب و ترس مشاوره کردن و صحبت کردن با یک مشاور آگاه می باشد. مادران در جلسات مشاوره تمام مسائلی که باعث غم و اندوه و حتی ترس و اضطراب آن ها شده را به مشاور روان اطلاع می دهند و آن ها راه حل های مناسب را ارائه می دهند که تا حد زیادی تاثیر گذار می باشد.
ورزش کردن در دوران بارداری
ورزش کردن در دوران بارداری می تواند مادرانی شاد و آماده را بسازد و درد های زایمانی را کاهش دهد یکی از این ورزش های مناسب یوگا و پیلاتس دوران بارداری می باشد که آرامش را به ارمغان می آورد.
اگر مادران موفق به درمان خود با استفاده از ورزش کردن و مشاوره درمانی نشدند می توان به دارو مصرف کردن روی آورند.
استفاده از داروهای اختلالات روانی
مادرانی که قبلا شرایط بسیار حادی داشتند و در دوران قبل از بارداری دچار اختلالات روانی بودند نباید داروی خود را به یکباره قطع کنند بلکه پزشک ان ها می تواند با تجویز داروهایی دیگری که تاثیر کمتری روی جنین دارند به درمان ان ها ادامه دهد. داروهای افسردگی می تواند روی جنین تاثیر بگذارد ولی مصرف نکردن ان ها تاثیر بدتری دارد. مطمئن باشید با مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک کودک شما دچار آسیب نمی شود و حتی می تواند تاثیر مثبتی نیز داشته باشد پزشک شما کاملا اگاه می باشد و این داروها قبلا روی مادران باردار تست شده اند پس از مصرف آن ها خوددداری نکنید.
در شیردهی نیز مادران باید داروهای خود را با توجه به پزشک عوض کنند چون تا حد زیادی این داروها می تواند از طریق شیر دادن وارد بدن نوزاد شود پس بعد از زایمان نیز داروهای خاص این دوران را دریافت کنید.
سرویس همپای مادر که توسط تیم نوکو راه اندازی شده به صورت آنلاین و شبانه روزی به خدمت رسانی به مادران باردار ، تازه زایمان کرده و دارای فرزند تا ۲ سال می پردازد.
راههای غلبه بر وسواس معرفی میکنید
به زودی در یک مقاله این مبحث رو توضیح خواهیم داد.
مردا هم به وسواس دچار میشن؟