القا لیبر و زایمان

0
5010
القا لیبر
القا لیبر

القا لیبر چیست؟

وقتی انقباضات اصلی زایمان اتفاق نیفتد و جان مادر و کودک در خطر باشد مانند زمانی که سن حاملگی از 41 هفته گذشته باشد یا زمانی که کیسه آب به مدت طولانی بیش از 24 ساعت پاره شده باشد و انقباض برای انجام زایمان وجود نداشته باشد ، انقباضاتی را به روش مصنوعی به وجود می آوریم تا به وسیله آن زایمان طبیعی از طریق واژینال صورت بگیرد.

در چه صورتی القا لیبر انجام می شود؟

  • براساس سونو ان تی یا سونوگرافی 18 هفته تعیین سن حاملگی بیشتر از 39 هفته باشد.
  • وقتی سونوگرافی داپلر انجام می شود ضربان قلب جنین مانند گذشته بزند.
  • بیشتر از 37 هفته از آخرین آزمایش حاملگی گذشته باشد.

حتما باید زمانی که القا صورت می گیرد سن حاملگی از 39 هفته گذشته باشد چرا که اگر سن حاملگی از این هفته نگذشته باشد و کمتر از 39 هفته باشد به علت نارسی هایی بخش های مختلف جنین باعث مرگ و میر فراوان نوزادی و اتفاقات ناگوار بعد از آن به وجود می آید اما در مواردی که پزشک القا زایمان را تعیین می کند  حتما دلیل یا عارضه ی طبی ارجح تر از نارسی وجود دارد و ممکن است جان جنین و حتی مادر به خطر بیفتد.

درچه عارضه ها یا دلایل طبی القا لیبر صورت می گیرد:

  • درد های طولانی مدت که منجر به زایمان نشود و باعث شود با داشتن این درد ها زایمان اتفاق نیفتد. اصطلاحا به این روش لیبر طولانی نیز گفته می شود.
  • زمانی که فاصله انقباض ها طولانی باشد و شدت لازم را جهت بازکردن دهانه رحم نداشته باشد که در صورت این اختلالات رحمی زایمان صورت نمی گیرد بلکه باعث می شود پزشک القا لیبر را تجویز کند.
  • وقتی ضربان قلب جنین بیشتر از حد یا کمتر از حد بزند و در نوار قلب جنین یا ان اس تی افت های خطرناک داشته باشیم.
  • در صورتی که احتمال زایمان سزارین زیاد می شود پزشک القا لیبر را مد نظر قرار می دهد.

 

در چه زمانی ما با القا لیبر هم موفق به انجام زایمان نمی شویم؟

وقتی توسط داروی اکسی توسین یا همان امپول فشار به زبان عامیانه به بیمار تجویز میشود و پرده های جنینی یا همان کیسه اب را پزشک مخدوش و پاره می کند که اصطلاحا به این روند امنیوتومی می گویند و دادن داروی اکسی توسین و این روند امنیوتومی بیشتر از 24 ساعت طول بکشد بیمار را جهت اعزام به اتاق عمل برای نجام زایمان سزارین اماده می کنند.

قبل از انجام القا زایمان توسط عوامل دارویی و اقدامات مکانیکی ماما یا پزشک با توجه به آماده بودن سرویکس یا دهانه رحم از طریق امتیاز دهی بی شاپ و اماده بودن سرویکس یا همان دهانه رحم القا زایمان انجام می شود در واقع باید افاسمان یا همان نازکی دهانه رحم صورت بگیرد و دیلاتاسیون یا باز شدن دهانه رحم صورت بگیرد و امتیاز بیشاپبیشتر از 7 الی 8 باشد در واقع اقدام به القا زایمان می شود چرا که اگر این خصوصیات وجود نداشته باشد احتمال موفق نشدن یا شکست القا برای زایمان بیش از پیش خواهد شد.

در صورتی که مسمومیت حاملگی یا پره اکلامپسی در حاملگی داشته باشیم باید جهت جلوگیری از مخاطره افتادن مادر مثلا زمانی که احتمال تشنجات ناشی از مسمومیت و اغما و کما وجود داشته باشد سریعا قبل از علائم خطر مسمومیت مانند بالا رفتن شدید انزیم های کبدی و دفع پروتیین زیاداز طریق کلیه که منجر به نارسی کلیه می شود همچنین ممکن است ازدست دادن و انفارکتوس اعضای اصلی بدن صورت می گیرد دراین صورت پزشک در هر سن حاملگی که مادر باردارباشد برای جلوگیری از به مخاطره افتادن مادر و از دست دادن جان مادر حتما بایئ زایمان صورت بگیرد تا مسمومیت حاملگی خاتمه یابد حتی وقتی جنین نارس باشد.

 

چه روشهایی برای القا زایمان داریم؟

  1.  پاره کردن پرده های جنینی یا جداکردن انها که اصطلاحا به این روش striping membrane نیز می گویند در صورتی که مادر به بیماری باکتریایی مانند gbs دچار نباشد این روش صورت می گیرد.
  2. گذاشتن بالون های مکانیکی و باز کردن دهانه رحم به روش جاگذاری این بالون ها دردهانه رحم یا سرویکس که به این بالون ها intracervical balon نیز گفته می شود. با این روش با ازاد سازی هورمون پروستاگلاندین ها که در زایمان این هورمون افزایش می یابد باعث باز شدن دهانه رحم و ترشح این هورمون می شود.باید قبل از القا زایمان دیلاتاسیون یا باز شدن دهانه رحم صورت گیرد چه باوسیله های مکانیکی چه با استفاده از داروهای لازم.
  3. امنیوتومی : پزشک با استفاده از این روش با وسایلی مانند هوک و سر سوزن سرنگ باعث پاره کردن کیسه اب می شود که در این روش درصورت اماده بودن سرویکس پزشک شما اقدام به انجام امنیوتومی می کند.
  4. روشهای دارویی برای باز کردن دهانه رحم

 

داروهایی که برای باز کردن دهانه رحم استفاده می شوند

 

  1. داروی میزوپروستول یاpg1 : استفاده از این دارو علاوه بر باز کردن دهانه رحم استفاده از امپول فشار یا همان اکسی توسین را کاهش می دهد اما باید مد نظر داشته باشیم که این دارو با عوارضی ماننداختلالات ضربان قلب جنین مانند افزایش بیش ازحد پایه یا کاهش ان و وجود افت های ضربان قلب یکی از عوارض این دارو می باشد.همچنین یکی  دیگر از عوارض این دارو وجود انقباضات رحمی پی در پی با استفاده کردن این دارو می باشد که این انقباضات باعث پارگی بخش های مختلف شکم مثل رحم و اسکار های ناشی از جراحی می باشد.
  2. دینوپرستون یا pg2 : استفاده از این دارو مثل میزوپروستول جهت دیلاتاسیون یا باز شدن دهانه رحم مورد استفاده قرار می گیرد در صورت استفاده از اکسی توسین بیش از 12 ساعت باید از اخرین دوز این دارو گذشته باشد.این دارو نیز مانند داروی میزوپروستول باعث افزایش انقباضات رحمی یا همان تاکی سیستول می شود و احتمال پارگی و خونریزی داخلی افزایش می یابد که باید تحت نظر پزشک تمامی داروهای فوق مورد استفاده قرار گیرد.
  3. اکسی توسین یا همان امپول فشار: در صورت اماده بودن دهانه رحم یا دیلاتاسیون مناسب دهانه رحم استفاده از این دارو یا همان امپول فشار به زبان عامیانه مد نظر قرار می گیرد بیشترین داروی مورد استفاده در بخش لیبر یا زایمان همان داروی اکسی توسین می باشد.

منبع این مقاله

  • کتاب بارداری و زایمان ویلیامز ، ترجمه دکتر بهرام قاضی جهانی انتشارات گلبان 

 

مطالب مرتبط

مامای همراه

سرویس همپای مادر که توسط تیم نوکو راه اندازی شده به صورت آنلاین و شبانه روزی به خدمت رسانی به مادران باردار ، تازه زایمان کرده و دارای فرزند تا 2 سال می پردازد.

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید