چه زمانی اولین بار ضربان قلب جنین را می شنوید و چه زمانی اولین حرکات جنین را حس می کنید؟
شنیدن اولین ضربان قلب جنین و احساس اولین حرکت فرزند برای مادران بسیار خوشایند است. مادران وقتی متوجه بارداری خود می شوند در هفته ۶ الی ۷ به سونوگرافی مراجعه میکنند تا وجود قطب جنینی که همان تپیدن قلب جنین می باشد مشخص شود در صورت نداشتن قلب جنین حاملگی پوچ مد نظر قرار میگیرد. استفاده از اسید فولیک و میوه ها و سبزیجات که حاوی ویتامین های زیادی هستند و همچنین پروتئین می تواند کمک بسیاری جهت تشکیل قلب شود.اما معمولا در ۲۲ هفتگی اولین بار با دستگاه سونی کیت می شود صدای قلب جنین را گوش کرد.حرکات جنین نیز در بعضی از مادران که سابقه بارداری دارند از ۱۳ تا ۱۶ هفتگی حس می شود اما بیشتر مادران در هفته ۱۸ تا ۲۵ حرکات جنین خود را حس می کنند. مادرانی که به تازگی دارای فرزند شدند ممکن است حرکات جنین خود را دیرتر حس کنند پس جای نگرانی ندارد.
مراحل و زمان تشکیل قلب جنین
برای هر مادری اولین ضربان قلب جنین و حرکت او بسیار خوشایند است. حتی فهمیدن جنسیت فرزندشان مورد انتظارشان است. پس باید برای کنترل از بارداری و مراقبت های پره ناتال برای حفظ سلامت خودشان و جنین شان تحت نظر ماما یا پزشک و یا حتی همپای مادر باشند. در ابتدای بارداری و سونوگرافی در هفته ۶ الی ۷ حاملگی انجام می شود تا وجود ساک جنینی ، قلب و تپیدن آن در سونوگرافی مشخص شود. اگر مادری حاملگی طبیعی را پشت سر بگذراند و در دوره قبل از بارداری پریود یا همان قاعدگی منظم داشته باشد و سونوگرافی اول وجود قلب جنین تایید شود با ادامه مراقبت های پره ناتال و انجام غربالگری های اول و دوم و سونوگرافی آنومالی اسکن از سلامت جنین اطمینان حاصل می شود . وقتی مادران به سن حاملگی ۲۰ الی ۲۱ می رسند مامای آن ها یا همپای مادر می تواند با دستگاه سونی کیت که دستگاهی برای شنیدن صدای قلب جنین می باشد ،صدای قلب را بشنود. البته شنیدن قلب جنین به عوامل بسیاری بستگی دارد. مثلا اگر مادری دارای وزن زیادی باشد و چربی بیشتر اطراف شکمش را فرا گرفته باشد به این دلیل ممکن است نتوان با دستگاه های سونی کید مامایی صدای قلب را به طور واضح در هفته های ۲۰ الی ۲۱ شنید بلکه در این صورت صدای قلب دیر تر شنیده می شود.
تعداد ضربان قلب جنین باید بین ۱۲۰ تا ۱۶۰ بار در دقیقه بزند در غیر این صورت اگر تعداد قلب جنین زیر ۱۲۰ باشد برادی کاردی داریم و ممکن است جنین دچار آسیفیکسی و یا خطر باشد. حالا اگر تعداد ضربان قلب جنین بالای ۱۶۰ ضربه در دقیقه باشد تاکی کاردی و یا بالا بودن تعداد ضربان قلب جنین را داریم. هرگونه تغییراتی غیر نرمال در ضربان قلب جنین ممکن است جان جنین را تهدید کند. حالا ماما یا همپای مادر چگونه صدای قلب جنین را می شنود؟ وقتی مادر به پشت بر تخت خوابیده است ماما با مانور لئوپولد پشت جنین را از روی شکم مادر پیدا می کند و دستگاه را در امتداد پشت جنین می گذارند تا صدای قلب واضح تر شنیده شود. درصورتی که دستگاه خیلی قوی باشد می توان اولین صدای قلب جنین را در هفته ۱۸ بارداری نیز شنید که جنین بسیار کوچک است و در زیر ناف مادر قرار دارد. قلب جنین ۲۰ روز بعد از تشکیل لقاح به وجود می آید و شروع به تپیدن می کند به همین دلیل در سونوگرافی اول قابل مشاهده می باشد و در صورت وجود در ساک حاملگی وجود جنین تعیین می شود اگر قلب جنین تشکیل نشود فقط ساک حاملگی در سونوگرافی مشخص است در نتیجه حاملگی پوچ می باشد.در صورتی که در سونوگرافی هم ساک حاملگی و هم تپیدن قلب جنین مشخص باشد وجود جنین و قطب جنینی تایید می شود.
برای تشکیل قلب جنین چه بخوریم؟
بهترین ماده و ویتامینی که برای تشکیل قلب جنین حائز اهمیت می باشد اسید فولیک است که علاوه بر جلوگیری از نقایص لوله ی عصبی باعث تشکیل قلب می شود. وقتی مادر پروتئین زیادی مصرف کند برای تشکیل عضلات جنین بسیار مفید است و قلب یک عضله ی صاف می باشد به همین دلیل مواد غذایی که پروتئین بالایی دارند مانند گوشت و شیر و ماست و حبوبات دارای پروتئین و مواد معدنی زیادی هستند. ویتامین دی که در سبزی های برگ سبز و تخم مرغ و میوه و آجیل موجود است می تواند کمک فراوانی در راستای تشکیل قلب جنین کند.
حالا می خواهیم راجع به اولین حرکت جنین صحبت کنیم. بهترین زمان حاملگی احساس کردن حرکت و لگد انداختن جنین می باشد که منجر به رابطه ی عاطفی بین مادر و جنین می شود.معمولا در بارداری های اول حرکات جنین دیر احساس می شود چون مادر تجربه حاملگی را ندارد و همین موضوع سبب نگرانی مادر می شود.اما باید این اطمینان را به مادران داد که اولین حرکت جنین تا ۲۵ هفتگی احساس می شود . اما مادرانی که قبلا نیز باردار شده اند و تجربه بارداری بسیاری دارند از هفته ۱۳ نیز می توانند حرکات جنین را به صورت ضربان قلب حس کنند. بیشتر مادران اولین حرکت جنین را در هفته ی ۱۸ حس می کنند.حرکت جنین میتواند به صورت ماهی لغزنده و یا تپش قلب جنین در ابتدا باشد اما با رشد جنین و بزرگتر شدن و تقویت قدرت دست و پا این حرکات به صورت لگد زدن و دست و پا زدن حس می شود که در انتهای بارداری حتی ممکن است بسیار کم درد آور باشد.این حس می تواند برای مادر بسیار خوشایند باشد و برای اولین بار حرکت و وجود و جان جنین را در درون خود حس کند و با او ارتباط برقرار کند.
چطور بفهمیم جنین حرکت می کند؟
همان طور که گفتیم حرکت جنین می تواند به صورت ضربانی و همچنین به صورت یک ماهیی لغزنده باشه بعضی مادران از ۱۳ تا ۱۶ هفتگی این حرکات را حس می کنند اما بعضی دیگر از هفته ۱۸ تا ۲۵ متوجه حرکات جنین می شوند بهترین پوزیشن برای فهمیدن حرکات جنین خوابیدن به پهلوی چپ است چون در این حالت اکسیژن و موادغذایی بیشتری به جنین می رسدچون خون زیادی در این حالت به جنین خواهد رسید و باعث می شود. علاوه پوزیشن مادر به صورت پهلوی چپ به مادران توصیه می شود که قبل از این پوزیشن مواد قندی و وعده غذایی که کالری خوب و بالایی دارد استفاده کنند و سپس به پهلوی چپ دراز بکشند همین موضوع سبب رسیدن مواد قندی و انرژی بالا به جنین می شود و در اینصورت جنین برای صرف این کالری ها فعالیت دارد و تکان خوردن جنین خود را حس می کنند.بعضی از مادران از حرکت کم فرزند خود گلایه می کنند در این صورت به آن ها گفته می شود که به پهلوی چپ دراز بکشند و خوراکی شیرین مصرف کنند و حرکات جنین خود را بشمارند باید ۵ حرکت در نیم ساعت و یا ۱۰ حرکت در یک ساعت داشته باشیم در غیر این صورت جان جنین در خطر است و باید به مرکز درمانی و بیمارستان مراجعه کنیم.