وقتی برای زایمان در بیمارستان بستری می شوید اولین کار تشکیل پرونده یا همان گرفتن شرح حال مادر زائو می باشد.
بعد از این عمل برای شنیدن ضربان قلب و گرفتن نوار قلب جنین مانیتورینگ آغاز می شود که هرگونه خطر احتمالی برای جنین را نمایان می سازد.
پس از انجام این اقدامات روتین، جهت مطلوب بودن سرویکس(دهانه ی رحم) برای زایمان، مادر معاینه واژینال میشود که در صورت نیاز القای زایمان با اکسیتوسین (آمپول فشار) و استفاده از داروهای واژینال جهت مطلوب کردن سرویکس انجام می شود.
برای انجام زایمان طبیعی اگر نیازمند اپیزیاتومی (برش تسهیل کننده ی زایمان) و وکیوم و فورسپس باشیم این کار توسط پزشک صورت میگیرد.
برای حضور در بیمارستان باید اصل و کپی مدارک مادر و پدر و تمام ازمایشات و سونوگرافی های دوران بارداری همراه مادر باشد.
وقتی برای زایمان در بیمارستان بستری می شوید چه مراحلی را طی می کنید و چه اقداماتی صورت می گیرد؟
علت بستری: هنگامی که درد زایمان رخ می دهد معمولا مادران به بیمارستان مراجعه می کنند. اما بسیاری از مادران درد های کاذب را با درد زایمانی اشتباه می کنند، درد و انقباض زایمانی باید منظم و پشت سر هم رخ دهد در یک حالت کلی معمولا در ۱۰ دقیقه ۳ انقباض داریم، همچنین درد های زایمان به مرور زمان طولانی تر می شوند و مدت فاصله بین درد ها کاهش می یابد.
بعضی از مادران به علت آبریزش و پارگی کیسه آب و همچنین ترشح خونی(bloody show) به بیمارستان جهت بستری مراجعه می کنند. پس با شروع هریک از علائم زایمان مادر در زایشگاه بستری می شود.
لیبر
لیبر جایی است که مادران در این اتاق تا مطلوب شدن سرویکس (دهانه ی رحم) برای زایمان بستری می شوند و تا فرا رسیدن زایمان سرم تراپی و در صورت لزوم القا زایمان برای زایمان سریع تر صورت می گیرد.
درد ها و انقباضات در اتاق درد باید مطلوب باشند یعنی به نحوی عمل کنند که سرویکس (دهانه ی رحم) به اندازه ی کافی یعنی۱۰ سانتی متر باز شود که به این فرآیند دیلاتاسیون گفته می شود.
همچنین همراه با دیلاتاسیون مناسب باید کوتاه و نازک شدن دهانه ی رحم (افاسمان) به خوبی صورت بگیرد یعنی صد درصد باشد که در این حالت دهانه ی رحم به اندازه ی کاغذ نازک میشود.
وقتی مادران به بیمارستان مراجعه می کنند لباس مخصوصی جهت زایمان به تن خواهند کرد و به جای کفش معمولا از دمپایی استفاده می شود.
پس از حضور در زایشگاه به مادران برای آشنایی با بخش توضیحات لازم را ارئه میکنند که هر یک از افراد چه نقشی در بخش دارند و اتاق مادر که در آن باید مراحل پیش از زایمان صورت گیرد چگونه می باشد.
ماما بخش زایمان که متعلق به مادر می باشد پس از استقرار مادر در لیبر شروع به گرفتن شرح حال مادر که شامل تمام بیماری ها، داروهای مصرفی، تعداد بچه ها، تعداد زایمان و … می کند.
مدت زایمان
مدت زمان لیبر تا زایمان در زنانی که تا به حال زایمان نکرده اند (نولی پار) حدودا ۲۰ ساعت می باشد و مدت زمان شروع درد تا زایمان در زنانی که چندین زایمان داشتند (مولتی پار) به طور متوسط ۱۴ ساعت می باشد. اگر شما از ابتدای بارداری تحت نظر مرکز مشاوره و خدمات مامایی باشید می توانید در این مرکز مشاوره از خدمات مامایی آن مثل همپای مادر یا مامای همراه جهت حضور در لیبر استفاده کنید.
مامای همراه
مامای همراه یک مامای اموزش دیده می باشد که برای تکنیک های کاهش درد زایمان طبیعی و کمک های علمی به شما و جلوگیری از ترس و استرس های ناشی از درد و زایمان می تواند کمک شایانی ارائه دهد. پس برای بهره وری از مامای همراه می توان با مرکز مشاوره و خدمات مامایی مشورت کرد.
پس از ورود مادران به لیبر و گرفتن شرح حال توسط مامای بخش، برای شنیدن صدای ضربان قلب جنین و گرفتن نوار قلب جنین، مانیتورینگ صورت می گیرد.
برای انجام مانیتورینگ در اتاق درد برای بررسی ضربان قلب جنین و شدت انقباضات زایمان دو پروب به شکم مادر متصل می شود.
تست انقباض استرسی یا OCT در بارداری چیست؟
اگر ضربان قلب جنین مشکل داشته باشد و افت هایی در ضربان قلب رخ دهد برای اطمینان از به خطر افتادن جنین مقداری اکسی توسین(آمپول فشار) را در سرم می ریزند تا انقباض ایجاد کنند، اگر پزشک نخواهد که برای این تست از دارو یا اکسی توسین استفاده کند به مادران توصیه می شود جهت ترشح خود به خود اکسی توسین در بدن به صورت طبیعی ۵ دقیقه نوک سینه خود را ماساژ دهند تا این ماده یعنی اکسی توسین ترشح شود و انقباض صورت بگیرد.
حتما در ۱۰ دقیقه باید ۳ انقباض صورت بگیرد، در صورتیکه افت همراه با انقباض داشته باشیم یعنی جنین در خطر است، پس برای گرفتن تست استرس انقباضی حتما باید انقباض رحمی داشته باشیم تا درصورت همراه بودن افت ضربان قلب جنین بررسی لازم صورت بگیرد.
ممکن است افت در همراه با انقباض صورت نگیرد، در چنین شرایطی تست منفی می باشد و نیاز به مداخله نداریم، پس تست استرس انقباضی یا oct برای تعیین سلامت جنین به کار می رود.
زایمان سزارین اورژانسی،القای لیبر،اپی زیاتومی و زایمان ابزاری
پس از اتصال مانیتور به مادر جهت مشاهده ضربان قلب جنین معمولا سرم رینگر جهت هیدراتاسیون که سرم تراپی و جلوگیری از به هدر رفتن آب بدن در طی درد ها می باشد صورت می گیرد.
پس از معاینه ی مادر و توجه به باز شدن دهانه ی رحم(دیلاتاسیون) و نازک و کوتاه شدن دهانه ی رحم(افاسمان) اگر سرویکس جهت زایمان مطلوب نباشد و یا انقباضات زایمانی مناسبی نداشته باشیم داروهای تزریقی مانند اکسی توسین(آمپول فشار) و یا داروهای واژینال جهت مطلوب شدن سرویکس جهت القای زایمانی به کار می رود.
در این فاصله هر ساعت فشارخون مادر و تعداد تنفس و نبض مادرجهت کنترل مادر گرفته می شود.
حالا اگر القا زایمان به خوبی پیش نرود و یا خطراتی جنین و مادر را تهدید کند با نظر پزشک سزارین اورژانسی صورت می گیرد.
در طی روند زایمان اگر زایمان به سختی صورت گیرد و سر جنین از مدخل واژن بیرون نیاید زایمان توسط فورسپس یا وکیوم صورت می گیرد پس مادران باید با همه ی جوانب خطر در حین زایمان آشنا شوند.
هنگام زایمان در صورت نیاز برش مدخل واژن یا همان اپی زیاتومی برای خروج سر جنین صورت میرد تا زایمان راحتی را طی کنید .
بیمارستان خوب برای زایمان و هزینه زایمان در بیمارستان و مدارک لازم برای زایمان در بیمارستان
بهترین بیمارستان بیمارستانی ست که بخش لیبر یعنی اتاق درد با بخشی که در آن زایمان می کنید یکی باشد که یک مزیت برای مادران زائو محسوب می شود(اتاق های LDR).
برای پیدا کردن بیمارستان مناسب باید هزینه دریافتی و نزدیک بودن بیمارستان به منزل و همچنین تمیز و استریل بودن بودن وسایل و بیمارستان مد نظر قرار بگیرد.
البته انتخاب بیمارستان با توجه به نظر پزشک مادران می باشد که کدام بیمارستان جهت انجام زایمان مناسب است.
هزینه زایمان در بیمارستان
هزینه زایمان طبیعی در بیمارستان های دولتی رایگان می باشد که یک حسن برای ترویج زایمان طبیعی است اما در بیمارستان های خصوصی زایمان فیزیولوژیک بدون استفاده از دارو و زایمان بی درد باتوجه به بیمارستان نرخ بندی می شود و هزینه این زایمان ها کمتر از زایمان سزارین است.
هزینه زایمان سزارین در بیمارستان های خصوصی بستگی به نوع بیمارستان و خدمات ارائه شده آن دارد و این هزینه بین ۳ تا ۴ میلیون می باشد.
مدارک لازم برای زایمان در بیمارستان
برای بستری در بیمارستان مادران باید اصل و کپی شناسنامه خود و همسرشان را همراه با سونوگرافی ها و ازمایشات خون دوران بارداری جهت پرونده سازی همراه داشته باشند.
حاملگی پرخطر و مراقبت های ضروری و راهنمای کشوری خدمات مامایی و زایمان
حاملگی پرخطر به طور خلاصه می توان به عارضه هایی که برای مادر و جنین وجود دارد و باعث خطر برای جان آنها می شود اشاره کرد.
در چنین حاملگی هایی مانند مادران با فشارخون بالا، پره اکلامپسی(مسمومیت بارداری)، بیماری اعضای مختلف بدن مثل کلیه و کبد و مبتلا بودن به بیماری های عفونی مانند هپاتیت و ایدز حتما باید تحت نظر پزشک بود و با توجه به علائم خطر زیر نظر پزشک همه آزمایشات و سونوگرافی ها را انجام دهند اگر مواردی وجود داشت که حتما باید برای رفع آن زایمان صورت گیرد نباید با نظر پزشک مخالفت کرد چرا که به نفع جان شما نخواهد بود و ممکن است در این شرایط زایمان زودرس صورت گیرد.
منبع این مقاله
بارداری و زایمان ، ویلیامز ، ویلیامز ، دکتر بهرام قاضی جهانی ، انتشارات گلبان
سرویس همپای مادر که توسط تیم نوکو راه اندازی شده به صورت آنلاین و شبانه روزی به خدمت رسانی به مادران باردار ، تازه زایمان کرده و دارای فرزند تا 2 سال می پردازد.