تغییرات بینایی در دوران بارداری

0
1821
بینایی

به دلیل تغییرات هورمونی در دوران بارداری ممکن است مادران دچار مشکلات چشمی از قبیل خشکی چشم و تاری دید و حساسیت به نور شود. مشکل خشکی چشم اغلب با قطره اشک مصنوعی و عدم استفاده از لنز های طبی و رنگی برطرف می شود. همچنین مشکل تاری دید به دلیل تجمع آب و تورم در قرنیه ایجاد می شود که بعد از زایمان برطرف می شود.

در دوران بارداری عوارض چشمی مانند تورم پلک ها و وجود لکه خونی در سفیدی کره چشم به دلیل زایمان طبیعی و کم شدن قدرت بینایی باید بررسی شود درصورت زایمان بیشتر این عارضه ها برطرف می شوند در غیر این صورت باید به چشم پزشک مراجعه کرد.

تغییرات بینایی در طی بارداری (بهتر شدن دید در بارداری…)

برای مراقبت های بارداری مرکز مشاوره و خدمات مامایی احداث شده است. در این مرکز مشاوره علاوه بر خدمات مامایی همپای مادر به عنوان مربی مادر یا کوچینگ مادر به پشتیبانی مادر می پردازد و تمام علائم خطر را به طور واضح برای مادر روشن می کند تا خطری جان مادر و جنین را تهدید نکند. همپای مادر علاوه بر کنترل بارداری و نظارت روی سلامت مادر و کودک در حین زایمان می تواند نقش مامای همراه را داشته باشد که در طی بارداری با انجام تکنیک های کاهش درد می تواند زایمان راحت و بدون دردی را سپری کنند. حالا می خواهیم درباره تغییرات بینایی در طی بارداری و درباره بهتر شدن یا بهتر نشدن دید در حاملگی صحبت کنیم.

همان طور که می دانید نشانه های حاملگی بسیاری وجود دارند که در باره آن ها در مقاله نشانه های بارداری صحبت کردیم. تغییرات میدان دید و بینایی نیز در طی بارداری می تواند یکی از علائم و نشانه های بارداری باشد اما چگونه؟

تغییراتی که به علت حاملگی و ناشی از هورمون های بارداری می باشد می تواند تاثیرات عمده ای بر میدان دید و بینایی داشته باشد. معمولا در بارداری چشمان مادر به دلیل هورمون استروژن و پروژسترون خشک می شود و مادر از حساسیت چشمی به دلیل خشک شدن آن رنج می برند. تاری دید و عدم حساسیت به نور نیز می تواند ناشی از حاملگی باشد.

موارد عجیب از تاثیرات بارداری بر بینایی

  • خشک شدن و حساسیت چشمی در دوران بارداری

بعضی از مادران عادت دارند در دوران قبل از بارداری از لنز های رنگی و طبی استفاده کنند ولی به دلیل خشک شدن چشم مادر هنگام استفاده از لنز معمولا یک جسم خارجی را در درون چشم خود احساس می کند و همین موضوع یکی از تغییرات چشم در دوران بارداری می باشد.حالا برای رفع خشکی چشم در دوران بارداری چه راه حل هایی وجود دارد؟

مادران در هنگام خشکی چشم می توانند از قطره های چشمی و قطره اشک مصنوعی استفاده کنند. در این صورت بهتر است حتما به چشم پزشکی مراجعه کنید و اگر لنز استفاده می کنید حتما از عینک استفاده کنید و لنز را کنار بگذارید. همچنین بهتر است در صورت لزوم باید از لنز های معتبر با گواهی پزشکی استفاده کنید.

تاری دید در بارداری ناشی از ورم قرنیه ی چشم

  • تاری چشم در بارداری نشانه چیست؟

در بارداری به دلیل هورمون ها همه ی بافت های بدن پر از آب می شود و به اصطلاح ورم (ادم) می کنند حالا قرنیه نیز ممکن است دچار این بیماری شود و ورم کند به همین دلیل ممکن است به دلیل  قرنیه ورم کرده مادران در دوران بارداری تاری دید و یا انحراف دید داشته باشند.

مادران عزیز وقتی دچار تاری دید و یا انحراف دید می شوید نگران نباشید اگر این تاری دید جزئی باشد بعد از تولد نوزاد و یا زایمان از بین می رود فقط اگر درصورتی متوجه تاری دید شدید بودید به پزشک مراجعه کنید.

تاری دید شدید در بارداری و یا تغییرات بینایی در طی بارداری می تواند نشان دهنده ی مسمومیت بارداری یا همان پره اکلامپسی باشد. نشانه های پره اکلامپسی به صورت تاری دید و تغییرات بینایی حتی با سردرد های ضربانی و یک طرفه ،درد بالای معده و تهوع و استفراغ و فشار خون بالا می باشد. این بیماری می تواند برای مادر و نوزاد خطرناک باشد. مادران در این شرایط با داشتن علائم بالا برای جلوگیری از تشنج بارداری که اکلامپسی نامیده می شود حتما باید تحت نظر ماما یا پزشک باشند و اهمیت ویزیت های پره ناتال و ویزیت ماما در محل را درک کنند همان طور در مقاله مراقبت های پره ناتال  و غربالگری ها توضیح دادیم خطرات زیادی برای مادر و نوزاد وجود دارد با کنترل های بارداری می توان تا حدود زیادی از ان ها جلوگیری کرد. کنترل فشار خون و پایش ادرار مادر در صورت وجود علائم مسمومیت بارداری یا پره اکلامپسی باید به طور مرتب کنترل شود تا اگر اقدام ضروری مانند زایمان و یا دادن داروی سولفات منیزیم لازم بود انجام شود تا از خطر مرگ مادر و جنین جلوگیری به عمل آید.

بیماری دیابت بارداری که باعث تغییرات بینایی مادر می شود:

وقتی مادری در طی بارداری دچار دیابت بارداری می شود مسلما بعد از زایمان دیابت بارداری از بین می رود اما استعداد ابتلا به دیابت در سال های آتی در این مادران بیشتر می شود. یکی از عارضه های دیابت آسیب سلول های عصبی شبکیه چشم می باشد اگر در دوران بارداری قند خون کنترل نشود چه با رعایت رژیم غذایی و چه با انسولین در این صورت احتمال تار شدن بینایی وجود دارد. بعد از زایمان دیابت از بین می رود و سلول های عصبی چشم ترمیم می شوند بنابراین تاری دید ناشی از دیابت بارداری از بین می رود.

حتما مادران مبتلا به دیابت بارداری باید تحت کنترل ماما یا متخصص زنان و غدد باشند تا کنترل به خوبی صورت بگیرد و از عارضه های دیابت جلوگیری شود در این خصوص باید رعایت رژیم غذایی و ورزش و استفاده از انسولین صورت گیرد.

بالا رفتن نمره چشم و حساسیت به نور در بارداری

در دوران بارداری به دلیل موارد ذکر شده مثل ورم قرنیه و دیابت بارداری و افزایش هورمون ها ممکن است نمره چشم تغییراتی کند پس حتما بعد از زایمان برای دریافت عینک جدید به چشم پزشک و یا اپتومتریست مراجعه کنید. به دلیل هورمون های بارداری حساسیت به نور ایجاد خواهد شد که اگر سابقه سردرد های میگرنی که سردرد های ضربان دار و یک طرفه می باشد ،قبل از بارداری وجود داشته باشد به همین علت بیشتر می شود.

گلوکوم در بارداری

وقتی کلمه گلوکوم یا آب مروارید را می شنوید ناخودآگاه ذهن شما به سوی میانسالی و پیری می رود درحالی که در بارداری نیز ممکن است مادران به آب مروارید یا گلوکوم دچار شوند. به دلیل این که در بارداری فشار داخل چشم و میدان دید مادر تغییر می کند ممکن است افزایش ابتلا به گلوکوم  در بارداری اتفاق بیفتد. معمولا داروهای درمان گلوکوم چشمی ممکن است صدماتی برای مادر و جنین درون رحم داشته باشند پس هنگام دریافت داروها از عدم تراتوژن زایی آن داروهایی که باعث ناهنجاری جنین می شوند، باید مطلع شد.

معمولا داروهای درمان گلوکوم وقتی روی حیوان تست شده اند باعث ناهنجاری جنین حیوانات شده اند اما تا کنون روی جنین انسانی تاثیر نگذاشته اند این داروها ی تست شده رده cهستند بهتر است تاجایی که ممکن است از مصرف این داروها خودداری شود و یا میزان کمتری از این داروها را مصرف کرد. بهتر است در صورت ابتلا به گلوکوم چشمی در بارداری مجرای اشکی را فشار دهید و چشمان خود را  به  صورت مکرر باز و بسته کنید تا از تجمع آب چشم جلوگیری کنید. معمولا جراحی با بیهوشی در دوران بارداری توصیه نمیشود اما با بی حس کننده های موضعی می توان این جراحی را انجام داد. استفاده از لیزر های رفع گلوکوم در بارداری نیز می تواند برای رفع گلوکوم استفاده شود و هیچ عارضه ی خطرناکی برای مادر و جنین ندارد.

گلوکوم و آب مروارید در سن زیر ۴۵ سال معمولا رخ نمی دهد و این اتفاق نادر است اما در بارداری به دلیل تغییرات هورمونی  این اتفاق نادر نیست. امروزه به دلیل این که سن ازدواج و باروری بالا رفته است گلوکوم در بارداری بیشتر شده است. مادرانی که سابقه ی ابتلا به گلوکوم را داشتند در زمان بارداری احتمال ابتلا به گلوکوم به مراتب بیش تر از زنانی ست که بار اول به این بیماری مبتلا می شوند.

گلوکوم در بارداری درمان می شود اما باید عوارض داروهایی که مورد استفاده قرار می گیرد را بررسی  و کنترل کنیم تا کمترین صدمه و آسیب به مادر و جنین برسد.

 عوارض چشمی دوران بارداری را بشناسیم

به دلیل ترشح برخی هورمون ها و تغییرات مقدار ترشح هورمون های بدن در طی بارداری این روند بر عملکرد و بافت چشم تاثیراتی را می گذارد . معمولا عوارض چشمی جدی در دوران بارداری نادر هستند و فقط عارضه های کوچک به علت این مشکل وجود دارند. در صورت نادیده گرفتن و غیر جدی فرض کردن این موضوع ممکن است آسیب های غیر قابل جبران و بزرگی در بر داشته باشد. ما می خواهیم در ادامه مطلب با برخی از عوارض چشمی دوران بارداری آشنا شویم:

ورم کردن پلک ها در بارداری

همان طور که گفتیم در دوران بارداری تغییرات زیادی رخ می دهد و همین تغییرات هورمونی در بارداری ممکن است سبب حساسیت و ورم پلک ها شود. در صورت فشار خون بالا در بارداری ممکن است ورم پلک ها صورت بگیرد که در این صورت امکان مسمومیت حاملگی یا پره اکلامپسی زیاد می شود پس حتما باید در این موارد به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که ورم کردن چشم به این دلایل باشد حتما باید درمان برای مادر در نظر گرفته شود تا از آسیب به مادر و جنین جلوگیری کنیم. برای درمان ورم کردن پلک بدون علت در بارداری بهتر است از مصرف مواد غذایی حاوی سدیم مانند نمک خودداری شود و افزایش مصرف آب در الویت قرار گیرد.

 

وجود لکه خونی در داخل چشم در بارداری

زایمان طبیعی به دلیل فشاری که به مادر باردار وارد می شود می تواند در مادرانی که زمینه مشکلات و بیماری های چشمی دارند سبب وجود لکه های خون در داخل سفیدی یا اسکلرا (سفیدی) چشم شود. همین وجود لکه خونی در داخل چشم می تواند سبب مشکلات بینایی از جمله تاری دید شود. معمولا دو الی سه هفته بعد از زایمان این عارضه بر طرف می شود اما اگر پایدار باشد بهتر به چشم پزشک مراجعه کنید.

شل شدن عضلات اطراف چشم و افتادگی گوشه چشم

  • این عارضه در اصطلاح پزشکی پتوز نام دارد.

در بارداری به دلیل ترشح هورمون پروژسترون عضلات بدن دچار شل شدگی و افتادگی می شوند به همین دلیل ممکن است گوشه چشم نیز حالت افتاده داشته باشند و از لحاظ ظاهری مشکل آفرین باشد. که باید بعد از زایمان در جهت اصلاح آن به پزشک جراح مراجعه کرد.

کم شدن بینایی و قدرت چشم

معمولا مادرانی که دوران بارداری چشمان ضعیفی دارند و از قدرت بینایی کمی برخوردار هستند در دوران بارداری بیشتر در این مورد شکایات دارند و اظهار می کنند که چشمانشان ضعیف تر شده است مخصوصا مادرانی که نزدیک بین هستند. در صورت بدتر شدن مشکلات بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا از عوارض بعد از زایمان جلوگیری کنید.  معمولا بعد از زایمان با استفاده از لیزر می توان تا حد زیادی بیشتر مشکلات بینایی را حل کرد حتی مادرانی که به علت مسمومیت بارداری یا پره اکلامپسی دچار تشنج بارداری شدند و جداشدگی شبکیه چشم در آن ها رخ داده است می توان  با گذشت یک ماه بینایی را به مادران بازگرداند.

 

مامای همراه

سرویس همپای مادر که توسط تیم نوکو راه اندازی شده به صورت آنلاین و شبانه روزی به خدمت رسانی به مادران باردار ، تازه زایمان کرده و دارای فرزند تا ۲ سال می پردازد.

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید