ختنه نوزاد
ختنه یک عمل جراحی کوچک می باشد که معمولا توسط پزشک جراح عمومی صورت میگیرد. بهتر است ختنه نوزاد در همان روز اول یا ۲۴ ساعت بعد از تولد صورت بگیرد ولی اگر امکان ختنه در روزهای اول وجود نداشت باید از ۱ الی ۳ ماهگی نوزاد اقدام به ختنه کرد. از فواید ختنه می توان به کاهش عفونت سر آلت تناسلی و کاهش عفونت ادرار،کاهش سرطان های سر آلت همچنین کاهش سرطان سرویکس یا همان دهانه رحم همسر می شود.
ختنه نوزاد فواید،روش ها،باور های کشور های مختلف و ….
معمولا پس از زایمان مادران بعد از تحمل درد های زیادی نگرانی هایی نیز دارند از جمله این نگرانی ها می توانیم به ختنه نوزاد پسر اشاره کنیم . مادرانی که تازه صاحب فرزند پسر شده اند با این موضوع درگیر هستند و می خواهند زمان مناسب ختنه را بدانند. بیشتر مادران می دانند که بهتر است نوزاد خود را ختنه کنند اما با فواید انجام ختنه به طور کامل آشنا نیستند . بعضی مادران سوال هایی فراتر از این مقاله درباره ختنه فرزندشان دارند باید بگوییم مراکزی وجود دارند که به آن ها مرکز مشاوره و خدمات مامایی می گویند در این مرکز مشاوره علاوه برخدمات مامایی مانند همپای مادر و مامای همراه سوالاتی از قبیل چنین مسائلی را برای مادران شفاف سازی می کنند.
ختنه نوزاد و مراقبت های بعد از آن
ختنه نوزاد پسر یک عمل جراحی کوچک می باشد که با استفاده از آمپول لیدوکائین ابتدا پوست اطراف ناحیه ای که می خواهند پوست این ناحیه را جدا کنند بی حس می کنند سپس با استفاده از رینگ های مخصوص سر آلت تناسلی نوزاد پوست جلوی آلت را جدا و قطع می کنند. این عمل معمولا توسط جراح عمومی و طی ۱۵ دقیقه انجام می شود. اما این عمل اگر در بزرگسالان صورت بگیرد مدت زیادی طول می کشد تا این پوست جدا شود و حدودا به ساعت ها می انجامد.
انجام عمل ختنه معمولا در کشورهای دیگر با در نظر گرفتن فواید و خطرات آن و مشورت با پزشک این عمل را انجام می دهند ولی درایران این عمل جراحی روتین می باشد و تقریبا برای تمام پسران انجام می دهند.
فواید ختنه
- بهداشت بهتر: وقتی ختنه انجام می شود شتشوی ناحیه تناسلی برای پسران بسیار بهتر از گذشته صورت می گیرد چون اگر ختنه صورت نگیرد باید پسران زیر پوست آلت خود را هرروز بشویند و میتواند باعث عفونت شود.
- کاهش ابتلا به عفونت های ادراری: همان طور که قبلا گفته شد در مردانی که ختنه نکرده اند ابتلا به عفونت ادراری بسیار بیشتر از افرادی ست که ختنه کرده اند و همین موضوع می تواند یکی از مزایای ختنه باشد.در ابتدای تولد و زندگی اگر کودکی به عفونت ادراری مبتلا شود امکان بیماری های کلیوی در بزرگسالی بسیار بیشتر می شود.
- کاهش سرطان آلت تناسلی: محققان نشان داده اند مردانی که ختنه کرده اند کمتر مبتلا به سرطان آلت تناسلی می شوند.همچنین در پارتنر یا همسر کسانی که ختنه کرده اند ابتلا به سرطان دهانه رحم یا سرویکس کاهش می یابد.
- بیماری های آلت تناسلی مانند فیموز و همچنین التهاب و قرمزی پوست آلت تناسلی با انجام ختنه کمتر می شود.
عوارض ختنه نوزادان چیست؟
معمولا انجام ختنه عوارضی ندارد و در موارد نادر احتمال خطراتی نیز وجود دارد. عوارضی مانند باقی ماندن مقداری از پوست و عدم بهبودی زخم و خونریزی و صدمه به مجرای ادراری و عفونت و از بین رفتن حس آلت تناسلی می تواند در موارد نادری رخ دهد که اگر این کار توسط جراح و پزشک در شرایط استریل صورت گیرد تا حدود بسیار زیادی این عوارض وجود ندارد.
در نوزادانی که ختنه کرده اند ممکن است ختنه گاه قرمز و کبود شد که پس از گذشت ۲ الی ۳ هفته بهبود می یابد. همچنین نوزادانی که ختنه کرده اند برای چند روز ممکن است هنگام ادرار کردن سوزش و درد داشته باشند که پس از یک هفته این مشکل حل می شود.
بهترین زمان ختنه نوزاد پسر و عوارض بعد از این عمل
معمولا به مادران توصیه می شود که روز اول یعنی ۲۴ ساعت اول پس از تولد اقدام به ختنه صورت گیرد اما به علت بستری بودن در بیمارستان و حال نامساعد مادر ممکن است روز اول بعد از تولد نتوان نوزاد را ختنه کرد اما در این شرایط به والدین توصیه می شود که بهترین زمان انجام ختنه فرزندشان ۱ تا ۳ ماهگی می باشدزیرا آلت تناسلی بعضی از نوزادان کوچک می باشد و توصیه پزشک به این خانواده ها به این صورت است که در دو الی سه ماهگی برای ختنه کردن نوزادشان مراجعه کنند چرا که نوزاد بزرگ شده است و آلت آن نیز متناسب با بدنش رشد کرده است.
بعضی از خانواده ها انجام عمل ختنه را به ۲ الی ۳ سالگی یا حتی زمان قبل از رفتن به مدرسه موکول می کنند در این شرایط باید از بی حسی یا بیهوشی جهت انجام ختنه استفاده کرد و میتواند یک تجربه و حتی خاطره ناخوشایندی برای فرزندتان باشد پس بهترین زمان برای انجام ختنه در نوزادی بین ۱ الی ۳ ماهگی می باشد .
ختنه نوزاد و مراقبت های لازم بعد از ختنه
مادران عزیز پانسمانی که پزشک بعد از ختنه سر آلت را می پوشاند ۲۴ ساعت بعد باید آن را جدا کرد.
یکی دیگر از حسن های ختنه در نوزادی بین ۱ تا ۳ ماهگی این است که زمان بهبودی زخم سریع تر صورت میگیرد و زخم حدود یک هفته الی ۱۰ روز از بین می رود.اگر در ادرار فرزندتان خون مشاده کردید نباید نگران باشید چرا که به علت زخم امکان وجود خون و سوزش و درد در ادرار فرزندتان وجود دارد که این درد و سوزش با قطره های مسکن و ضد دردی که پزشک تجویز می کند کمتر خواهد شد.
برخورد پوشک با محل زخم ختنه گاه می تواند برای فرزندتان دردناک باشد در این صورت به والدین توصیه می شود پس از هر بار تعویض پوشک با دست تمیز و ضد عفونی شده مقداری کرم موضعی و وازلین و پماد بر ناحیه ی زخم بمالید تا با چرب شدن این ناحیه از برخورد دردناک آن با پوشک جلوگیری شود. شست و شو با آب و صابون های مخصوص کودک و نوزاد برای جلوگیری از عفونت پس از هر بار تعویض پوشک باید صورت گیرد. بعد از شست و شو بهتر است با پارچه ای تمیز و یا دستمال های مخصوص کودکان ناحیه خیس را پاک کنید تا از رطوبت و عفونت حاصل از آن جلوگیری شود.
بهتر است دفعات شیردهی را افزایش دهید تا از دهیدراته شدن (کم آبی بدن) نوزاد جلوگیری شود و ادرار کردن نوزاد بیشتر شود تا از سوزش و درد هنگام ادرار جلوگیری کنید.
اگر در سنی ختنه رخ دهد که کودک راه می رود بهتر است از دویدن و حرکت کردن دوری کرد به همین دلیل نیز توصیه می شود که ختنه کردن در نوزادی صورت گیرد.
سرویس همپای مادر که توسط تیم نوکو راه اندازی شده به صورت آنلاین و شبانه روزی به خدمت رسانی به مادران باردار ، تازه زایمان کرده و دارای فرزند تا 2 سال می پردازد.