وقتی خانمی باردار میشود از زمان شروع بارداری تا اتمام آن که به زایمان میانجامد، بدن شروع به ترشح هورمونهای مختلف میکند تا عضلات برای زایمان آماده شوند در واقع زایمانی که در آن از دارو استفاده نشود و ماما و پزشک فقط شما را تحت نظر قرار میدهند تا روند طبیعی زایمان را طی کنید و فرزند خود را به دنیا آورید که به این زایمان، زایمان فیزیولوژیک نیز گفته میشود. برای انجام زایمان به صورت فیزیولوژیک و بدون استفاده از داروهای ضد درد از روشها و راه حلهای کاهش درد زایمان استفاده میکنیم که در ادامه به توضیح آن میپردازیم.
اعمال تنفس برای کاهش درد زایمان
برای کاهش درد در زایمان فیزیولوژیک یکسری اعمال وجود دارد که یکی از آنها روش تنفس یا نفس کشیدن در حین درد میباشد که اگر صحیح اجرا شود به کاهش درد کمک فراوانی خواهد کرد.
در کلاسهای بارداری و زایمان فیزیولوژیک الگوی تنفسی آموزش داده میشود که این خودآگاهی تنفسی برای کاهش درد هنگام لیبر استفاده میشود. اگر مادران از آن اطلاع داشته باشند میتوانند به روند زایمان خود کمک کنند. بهترین روش دم و بازدم عمیق و طولانی به هنگام انقباظات با یک بازدم عمیق میتوانید نفسی که در حین درد در ریههای خود حبس کرده بودید را آزاد کنید.
تمرین تنفس برای کنترل و کاهش درد زایمان
دستهای خود را به دو طرف بلند کنید با این کار حجم قفسه سینه افزایش پیدا میکند. با پاهای باز به اندازهی شانههایتان روی زمین بایستید و چانهی خود را به بالا ببرید و به آرامی عمل دم و بازدم را انجام دهید. این یک روش عالی برای کاهش درد میباشد که اگر با آگاهی انجام شود میتواند کمک شایانی به او وارد کند.
پوزیشنهایی برای کاهش درد زایمان به روش غیر دارویی
در اینجا میخواهیم به پوزیشنهایی که به زایمان طبیعی بدون درد کمک میکند بپردازیم. با وجود اینکه پوزیشنهای کاملاً خوب برای مادران باردار وجود ندارد و بعضی از مادران در یک پوزیشن احساس بهتری و آرامش دارند اما در ادامه این پوزیشنهایی که مادران بیشتر در آن احساس راحتی دارند میپردازیم.
پوزیشنها
- روی توپ یا صندلی و یا تخت زایمان بنشینید. خود را کمی به جلو خم کنید و کسی زانوهای شما را نگه دارد با این فشاری که به زانوها وارد میشود درد را تا مقدار بسیاری کاهش میدهد.
- در مرحلهی اول زایمان، راه رفتن و در حین درد ایستادن باعث تسریع روند زایمان میشود. در حین راه رفتن از مامای همراه و یا دولا بخواهید که کمر شما را برای کاهش درد ماساژ دهد.
- به پشت روی صندلی بنشینید و بدنتان را به جلو خم کنید تا درد کمتری را احساس کنید.
- حرکت لانژ بایستید و یک پای خود را به روی صندلی بگذارید. اگر صندلی وجود نداشت یکی از پاهای خود را جلوتر از پای دیگر قرار داده و روی آن خم شوید و به سمت جلو خم شوید. درواقع حرکت لانژ کمک و به پایین آمدن و خروج راحتتر نوزاد از کانال زایمانی میشود.
در آخر وقتی این حرکتها را انجام دادید به خودتان استراحت بدهید به پهلوی چپ دراز بکشید و یک بالش را بین دوتا زانوی خود قرار دهید که این کار به اکسیژن رسانی جنینتان کمک خواهد کرد.
روش آروماتراپی (رایحه درمانی)
در روشهای رایحه درمانی برای کاهش درد زایمان از اسانسها و روغنهایی که از گیاهان معطر و ویژگی درمانی دارند استفاده میشود.
عصارههایی که در کاهش درد استفاده میشود: اسطوخودوس یا لاوندر، عصارهی گل سرخ، بابونه، یاسمین، مریم گلی کبیر، بهارنارنج، کنجد و بادام شیرین، چوب صندل
با بو کردن معمولاً این عصارهها در طی زایمان کمک شایانی به کاهش درد میکند.
ماساژ درمانی
با انجام ماساژ شانه، پشت، دست، پا، با استفاده از نقاط طب فشاری که توسط مامای آگاه و عالم به روشهای کاهش درد به مادران آموزش داده میشود و این عمل ِماساژ را مامای همراه یا «دولا» انجام میدهد.
تجسم خلاق
همچنین در روند زایمان طبیعی میتوان از روش برادلی یا همان حمایت همسر استفاده کرد که همسر زائو با توجه به حمایت عاطفی از آن، مادر را به شل کردن عمومی بدن و تنفس عمیق شکمی تشویق میکند.
با تکنیک تجسم خلاق و منحرف کردن حواس از درد به تسکین درد کمک شایانی میشود و میتوان از موزیکهای آرامبخش و آبدرمانی در حوضچه شناور و جکوزی و حمام برای کاهش تولید آدرنالین و در نتیجه باعث کاهش اظطراب و ناراحتی مادر میشود.
کلام آخر
مادران عزیز! شما میتوانید با استفاده از زایمان فیزیولوژیک و طبیعی بدون عارضه و با انجام روشهای طبیعی کاهش درد بدون استفاده از داروهای مضر و شیمیایی فرزند خود را به دنیا آورید و از مزایای زایمان فیزیولوژیک مثل کاهش عوارض دارو و عفونت و خونریزی بعد از زایمان، عاری از بخیهی ناحیه تناسلی بهرهمند شوید.
سرویس همپای مادر که توسط تیم نوکو راه اندازی شده به صورت آنلاین و شبانه روزی به خدمت رسانی به مادران باردار ، تازه زایمان کرده و دارای فرزند تا 2 سال می پردازد.
ویدیوهای مرتبط