معمولا در خانم هایی که مشکل نارسایی سرویکس یا دهانه ی رحم دارند و حاملگی ان ها به این دلیل سقط شده است و یا دچار زایمان زودرس شده اند عمل سرکلاژ انجام می شود.
عمل سرکلاژ چگونه می باشد و در بارداری این عمل چگونه صورت می گیرد؟
در پایین رحم سرویکس یا دهانه رحم قرار دارد وقتی این این دهانه رحم یا گردن رحم طولش کم می شود یا به اصطلاح کوتاه می شود سرکلاژ صورت می گیرد. عمل سرکلاژ در بیمارانی که دهانه ی رحم ان ها نارس است و باز می شود طوری که جنین سقط می شود و یا زایمان زودرس صورت می گیرد دهانه رحم را می دوزند و ان را می بندند تا عمل سقط وزایمان زودرس صورت نگیرد.
توضیح فیزیولوژیک نارسایی دهانه رحم
وقتی سلول تخمک و اسپرم در لوله ها با هم ترکیب می شوند و بعد از حرکت از لوله ها به سمت و رحم می ایند و در ان جا لانه گزینی می کنند بعد از بزرگ شدن جنین و رشد ان به صورتی می باشد که به دهانه رحم فشار وارد می کند اگر دهانه رحم یا سرویکس طبیعی باشد معمولا فشار را می پذیرد و محکم و بدون تغییر و بسته باقی می ماند اما اگر دهانه رحم دچار نارسی باشد و باز شود و ضعیف و طول ان کم باشد باز می شود و حاملگی در هر سنی باشد از بین می رود و منجر به سقط و یا زایمان زودرس می شود این گونه نارسایی دهانه رحم صورت می گیرد.برای جلوگیریاز این رویداد تلخ معمولا از سرکلاژ دهانه رحم استفاده می کنند و پزشکان برای باقی ماندن محصولات حاملگی معمولا به انجام این عمل توصیه می کنند.
انجام عمل سرکلاژ در بارداری
در ماه های اول زایمان عمل سرکلاژ برای اینکه دهانه رحم باز نشود و به صورت بسته بماند معمولا این عمل صورت می گیرد پس همان طور که گفته شد این عمل در صورت نارسایی دهانه یا گردن سرویکس انجام می شود. ما در دهانه سرویکس دو محیط داریم :
- سرویکس داخلی یا سوراخ داخلی سرویکس به نام اندو سرویکس
- سرویکس خارجی یا سوراخ خارجی سرویکس به نام اگزوسرویکس
درعمل سرکلاژ پزشکان برای اینکه نارسایی سرویکس را درمان کنند و از باز شدن سرویکس جلوگیری کنند سوراخ خارجی سرویکس را با نخ می ذوزند تا از سقط و زایمان زودرس جلوگیری کنند.
پزشکان بسته به شرایط بیمار ممکن است عمل دوختن دهانه خارجی سرویکس را قبل از اینکه دهانه رحم باز شود انجام دهند این عمل معمولا برای کسانی می باشد که سابقه از دست رفتن حاملگی را داشته اند و پزشک برای جلوگیری از این حادثه قبل از شل شدن دهانه رحم یا سرویکس در هفته 12 الی 14 حاملگی عمل سرکلاژ را دوختن را انجام می دهد.
اما در خانمی که با معاینه سرویکس پزشک متوجه شل شدن و باز شدن سوراخ خارجی دهانه رحم یا سرویکس می شود این عمل سرکلاژ همان لحظه صورت می گیرد.
باید بدانیم که این عمل سرکلاژ دهانه رحم یا سرویکس بعد از هفته 24 الی 25 حاملگی صورت نمی گیرد چون احتمال شروع درد های زایمان پس از پایان این هفته بسیار زیاد می شود و اگر دهانه رحم با عمل دوختن سرویکس یا سرکلاژ بسته باشد با انقباض و درد های زایمان رحم منقبض و با سرویکس یا دهانه رحم باعث ایجاد پارگی در رحم شود و این منجر به حادثه ناگوار و مرگ شود.
انجام عمل سرکلاژ سرویکس
معمولا انجام سرکلاژ دهانه رحم را با ورود به واژن و باز کردن واژن با وسیله انجام می دهند و دستگاهی به اسم اسپکولوم که در مطب ها یا درمانگاه پزشک برای مشاهده و معاینه شما در واژن داخل می کنند و کاملا ان را باز می کنند همه واژن و طاق های ان به علاوه سوراخ خارجی سرویکس با وارد کردن اسپکولوم قابل مشاهده می باشد و پزشک ممکن است بستگی به نوع عملی که می خواهد انجام دهد از طریق بیهوش کردن یا بی حس کردن موضعی این عمل سرکلاژ را انجام دهد.
هدف از انجام عمل سرکلاژ در نارسایی دهانه رحم یا سرویکس چیست؟
به دلیل نارسایی دهانه رحم و شل شدن ان پزشک با بخیه سراسری در محیط سرویکس یا دهانه رحم کاملا با سوچور و بخیه ای که می زند باعث بسته شدن دهانه رحم می شود و از سقط شدن یا زایمان زودرس جلوگیری می کند پزشکان با انجام این کار در هفته 12 الی 14 حاملگی کمک شایانی به بسته نگه داشتن سرویکس یا دهانه رحم می کنند حالا با بالاتر رفتن سن حاملگی و پایان هفته 37 حاملگی برای این که شروع ناگهانی انقباضات زایمانی بعد از اتمام این هفته شروع می شود پزشکان بخیه های سرکلاژ را باز می کنند تا با انقباضات زایمانی به علت دهانه رحم بسته رحم دارای جنین پاره نشود.
چه کسانی مناسب انجام عمل سرکلاژ دهانه رحم یا سرویکس هستند؟
- کسانی که دچار نارسایی دهانه رحم یا سرویکس هستند.
- کسانی که حاملگی های گذشته خود را به علت کوتاه بودن ان از دست داده اند.
- افرادی که با زایمان های قبلی خود قسمتی از سرویکس خودرا از دست داده و شکل خود را پس از زایمان باز نیافته اند.
- سقط یا از دست دادن حاملگی در سه ماهه دوم و دهانه رحم اسیب دیده یا باز مانده
عوارض سرکلاژ دهانه رحم یا سرویکس
- با انجام سرکلاژ دهانه رحم از طریق واژن و استفاده از دستگاه اسپکولوم احتمال ابتلا به عفونت لگن بیش از پیش افزایش می یابد.
- احتمال زایمان زودرس با تحریک و دوختن سرویکس نسبت به قبل افزایش می یابد.
- سوراخ شدن وپارگی کیسه اب در انجام عمل سرکلاژ نسبت به قبل افزایش چشمگیری می یابد.
- پاره شدن رحم در صورت شروع درد ها و باقی ماندن بخیه ها درمحل
- درحین عمل امکان دوختن مثانه و اسیب رساندن به ان افزایش می یابد.
- عوارض بیهوشی عمومی در بارداری یا استفاده بی حسی موضعی
- سقط جنین و اینکه حاملگی را از دست بدهیم.
توصیه هایی قبل و بعد از عمل سرکلاژ
- یک روز قبل از انجام سرکلاژ نزدیکی جنسی نداشته باشید.
- مطلع کردن پزشک خود از داروها و ویتامین هایی که می خورید.
- ناشتا بودن صبح عمل یعنی بعد از غروب یا شب گذشته تا صبح چیزی نخورید.
- در صورت ابریزش یا خونریزی از واژن سریعا به پزشک خود مراجعه کنید.
- درد شکم یا کمر و منقبض شدن عضلات به پزشک خود مراجعه کنید.
- در صورت تب بالای 38 درجه و دردی که با مسکن ها درمان نمیشود به پزشک معالج خود مراجعه کنید.
مقالات مرتبط
سرویس همپای مادر که توسط تیم نوکو راه اندازی شده به صورت آنلاین و شبانه روزی به خدمت رسانی به مادران باردار ، تازه زایمان کرده و دارای فرزند تا 2 سال می پردازد.