انجام سونوگرافی های ساده در طول بارداری بی ضرر است و برای انجام سونوگرافی باید حتما اقدام شود اما سونوگرافی های سه بعدی به دلیل اینکه چهره ی جنین را نمایان می کنند می توانند مورد استقبال مادران باشد.سونوگرافی های سه بعدی نباید بدون تجویز پزشک صورت گیرد چون این سونوگرافی در زمان طولانی (۶۰دقیقه )انجام می گیرد امواج فراصوت زیادی به جنین و مایع آمنیوتیک اطراف ان می رسد و اگر این مساله طول بکشد همین موضوع سبب گرم شدن و حرارت بیش از حد و حتی رسیدن به نطقه جوش می شود که می توانند سبب سوختگی بافت بدن جنین شود و جنین مورد آزار قرار گیرد.پس در صورت لزوم و تجویز پزشک یا ماما اقدام به انجام این نوع سونوگرافی ها می شود.سونوگرافی های سه بعدی هزینه بالایی دارند چون بیمه این سونوگرافی پوشش نمی دهد و وقت زیادی باید صرف انجام سونوگرافی کرد بنابراین توصیه ما به مادران این است در صورت غیرضروری بودن این سونوگرافی از انجام آن در لزوم صرف نظر شود.
آیا انجام سونو گرافی های متعدد و سه بعدی بی ضرر است؟
مادران زیادی برای کنترل بارداری تحت نظر نظر ماما یا پزشک هستند. در این خصوص بسیاری از مادران برای این که تصور می کنند سونوگرافی سه بعدی و یا حتی چهار بعدی دقیق تر هستند و مفید تر هستند اقدام به انجام این سونوگرافی ها می کنند.
سونوگرافی های سه بعدی مانند سایر سونوگرافی ها با استفاده از امواج فرا صوت تصویر کاملا مشخصی را از فرزند تان به شما نشان می دهد همین موضوع باعث شده تا مادران برای دیدن چهره فرزندشان مشتاق تر باشند و برای یک سونوگرافی ساده به جای دیدن سونوگرافی سیاه و نامشخص به سونوگرافی های سه بعدی روی آورند.
آیا سونوگرافی ضرر دارد؟ و چند سونوگرافی در دوران بارداری ضروری است؟چند بار سونوگرافی در بارداری لازم است؟
باید بگوییم تا کنون هیچ ضرری از سونوگرافی های ساده برای جنین و مادر گزارش نشده است و باید در صورت نیاز اقدام به سونوگرافی کرد. اولین سونوگرافی در هفته ۷ یا ۶ بارداری برای دیدن ساک جنینی و قلب تشکیل شده تجویز می شود . سونوگرافی بعدی در غربالگری اول که همان سونوگرافی NT نام گذاری می شود برای مادران تجویز می شود. بعد از این سونوگرافی برای غربالگری دوم که آنومالی اسکن نام دارد و در هفته ۱۸ صورت میگیرد پس این برای رشد جنین حدود هفته ۳۲ بارداری سونوگرافی نوشته می شود اما درصورت نیاز و شک به عوامل خطر جان مادر و نوزاد اگر ماما یا پزشک در حین بارداری صلاح بدانند سونوگرافی های دیگری را درخواست می دهند که نباید با انجام سونوگرافی مخالفت کرد.
سونوگرافی سه بعدی
برای انجام سونوگرافی سه بعدی از امواج فرا صوت استفاده می شود و مادران می توانند چهره جنین خود را ببینند این سونوگرافی مانند بقیه سونوگرافی ها بی درد می باشد. همان طور که گفتیم با استفاده از سونوگرافی سه بعدی می توانیم اجزای صورت و چهره جنین را ببینیم بنابراین اگر جنینی دچار شکاف کام و لب باشد در سونوگرافی سه بعدی قابل تشخیص است پس در این زمینه می تواند کمک زیادی کند. پزشکان در صورت متوجه شدن شکاف لب پس از تولد در صدد رفع این مشکل بر می آیند. همچنین برای مشاهده سایر بیماری های بارداری برای جنین مانند مشکلات قلبی و دیگر اندام های درون بدن نیز مفید است. اما بسیاری از صاحب نظران مانند ماما یا همپای مادر و پزشک از انجام غیر ضروری سونوگرافی سه بعدی توصیه نمیکنند چون بسیاری از مادران بی دلیل و برای مشخص شدن چهره و صورت فرزندشان این سونوگرافی را انجام می دهند که می تواند حرارت و گرمای زیادی به جنین برساند حالا به چه دلیل؟
سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی به دلیل اینکه مدت زیادی اعم از ۴۵ تا ۶۰ دقیقه صورت می گیرد و امواج فرا صوت زیادی به جنین می رسد و اگر مدت زمان قرار گرفتن در معرض این امواج زیاد باشد موجب ایجاد حرارت زیادی در رحم می شود که می تواند خطر زیادی برای جنین داشته باشد.
درصورتی که سونوگرافی های سه بعدی در هفته های کم بارداری و یا سن کم بارداری صورت گیرد می تواند سبب ناهنجاری های جنینی شود. پس به مادران باردار توصیه می شود برای جلوگیری از این اتفاقات در صورتی که پزشک صلاح بداند اقدام به انجام سونوگرافی سه بعدی کرد.
سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی می تواند موجب سوختگی در بافت جنین شود؟
اگرچه تا کنون آسیب های سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی به طور علمی ثابت نشده اند اما تحقیقات نشان داده به دلیل استفاده امواج فراصوت با زمان زیاد که می تواند انرژی زیادی را بر جنین محتمل سازد و همین موضوع می تواند سبب سوختگی جنین و بافت های آن شود حتی این امواج زیاد ممکن است صدمه شنوایی و حلزون گوش جنین شود. بهترین زمان انجام این سونوگرافی ها هفته ۲۷ الی ۳۱ می باشد.
مزایا و معایب سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی
شکاف لب و کام در واقع اختلالات آناتومیک جنین چه بیرون بدن چه داخل بدن با استفاده از این سونوگرافی می توانیم متوجه شویم و نقایص لوله عصبی مانند اسپاینا بیفیدا را به طور صحیح متوجه شویم و چون روش غیر تهاجمی محسوب می شود در صورتی که جراحی های داخل رحم نیز داشته باشیم از این سونوگرافی ها استفاده می شود.
به دلیل هزینه بالا و وقت زیادی که برای انجام آن ها باید مادران به خرج دهند استفاده از این سونوگرافی ها توصیه نمیشود همچنین به دلیل انرژی و امواج زیادی که در مدت زمان زیادی به جنین و مایع اطراف آن که همان مایع آمنیوتیک هست می رسد سبب افزایش حرارت حتی تا نقطه جوش و سوختگی های بافت بدن جنین و خود آن می شود و این برای جنین بسیار خطرناک است. انجام سونوگرافی سه بعدی مهارت زیادی می طلبد که موجب آسیب و اذیت جنین نشود پس در صورت غیر ضروری بودن آن از این نوع سونوگرافی فقط به دلیل کنجکاوی خود بپرهیزید.

سرویس همپای مادر که توسط تیم نوکو راه اندازی شده به صورت آنلاین و شبانه روزی به خدمت رسانی به مادران باردار ، تازه زایمان کرده و دارای فرزند تا ۲ سال می پردازد.