ماما یا متخصص زنان
یکی از سوالاتی که ذهن مادران و حتی پدران آینده را به خود مشغول می کند این است که پس از زایمان از ماما یا متخصص زنان راهنمایی بگیرند. بیشتر مادران وقتی کلمهی ماما را میشنوند یاد زایمان طبیعی میافتند و ماما را فقط در این حیطه تصور میکنند. در حالی که مامایی فقط در این بعد فعالیت نمیکند. بلکه در راستای خدمات بهداشتی و مشاوره و آموزش بهداشت، قبل از بلوغ، ازدواج، بارداری، نوزادان و یائسگی میکوشد.
در واقع کار مامایی مشاوره و ارائهی خدمات بهداشتی درمانی و کنترل بارداری طبیعی ست و نقش پیشگیری از بیماری در مامایی پررنگ تر میباشد.
حالا اگر مادران باردار با عارضه و بیماری مثل فشار خون بالا، دیابت و انقباض زودرس که منجر به زایمان زودرس یا بارداری چندقلویی پرخطر مواجه باشند باید تحت نظر پزشک زنان و زایمان که متخصص بارداریهای پر خطر همراه با بیماری ست، باشند.
پس هرکدام از این عزیزان چه ماما چه پزشک زنان وظایف مربوط به خود را دارند و در راستای رشته خود آموزشهای لازم دیدهاند.
مراقبتهای روتین بارداری
برای مراقبتهای روتین بارداری اگر در شرایط طبیعی و مناسبی باشید بهتر است به ماما مراجعه کنید چون 9 ماه بارداری به ویزیتهای مکرر نیاز است و کمتر کسی وجود دارد که در طول 9 ماه بارداری بیشتر از چند بار به پزشک متخصص مراجعه کند حتی در روستاهای بسیاری از شهرهای کشورمان زنان باردار توسط ماماهای خانهی بهداشت ویزیت میشوند تا بتوانند بارداری و زایمان بیخطر و ایمن داشته باشند.
تلاش هردو گروه ماما یا متخصص زنان در جهت سلامت مادران و نوزاد سالم و زایمان بدون عارضه میباشد.
حیطه کارمامایی چیست؟
علاوه بر امر زایمان طبیعی و به عنوان عامل زایمان، مشاوره و آگاهی سازی و پیشگیری از بیماری، درمانهای ساده و کوچک مانند بعضی از عفونتها، مشکلات ناباروریهای اولیه و مشکلاتی در روند رابطهی زناشویی بر عهده ماما میباشد.
همچنین روند پرستاری از نوزاد مثل ساکشن و اکسیژن دادن به آن و نیز انجام تستهای پاپ اسمیر (سرطان دهانه رحم) و معاینه واژن و پستان، قراردادن Iud (وسایل داخل رحمی ضد بارداری) و درمان با داروهای مجاز برای ماما و دادن گواهی به دوشیزگان نیز از وظایف ماما میباشد.
مراحل و طبقات درمانی
در کل دنیا سیستم درمانی درحیطهی مشاوره از ماما یا متخصص زنان مرحلههای خود را دارد و دارای طبقهبندی خاصیست. اولین طبقه در درمان بیماریهای زنان و مراقبت را ماما انجام میدهد و بعد از آن بیماریهایی که به درمان طبی و جراحی خاصی مثل سزارین، جراحی لاپاراسکوپی و جراحیهای زنان و درمانهایی که نیازمند داروهای خاص و تخصصی هستند را متخصصین زنان و زایمان بر عهده دارند و ماما نمیتواند این فعالیتها را انجام دهد. همین طبقهبندی در خدمات بهداشتی درمانی سایر کشورها باعث پیشرفت و آگاهی مادران از روند درمان و انجام زایمان طبیعی که فواید زیادی دارد میشود.
نتیجه پژوهش ها
در زمینه انتخاب ماما یا متخصص زنان بیشتر مادران به این فکر میکنند که اگر پیش کسی که دانش زیادی دارد بروند زودتر درمان میشوند و سلامت خود و جنینشان به مخاطره نمیافتد. در حالی که هرکسی در حیطه کار خود بهتر عمل میکند و ماما با توجه به دانشی که از بارداری دارد وقت زیادی را به مادر اختصاص خواهد داد و روند کنترل و خدمات بهداشتی درمانی بهتر ادامه مییابد.
در حالی که پزشکان محترم در روند درمان بیماریهای پیچیده و همچنین جراحیهای لازم در حیطه زنان ماهر و حاذق هستند.
با فرهنگ سازی جامعه میشود تا حدودی باعث پیشرفت سیستم درمانی کشور و خدمات رسانی بهتر شد (به امید آگاهی سازی و پیشرفت کشورمان در این راستا)
سرویس همپای مادر که توسط تیم نوکو راه اندازی شده به صورت آنلاین و شبانه روزی به خدمت رسانی به مادران باردار ، تازه زایمان کرده و دارای فرزند تا 2 سال می پردازد.
لینک کوتاه مقاله ماما یا متخصص زنان : no.ko/Qi6