سندرم مرگ ناگهانی نوزاد یکی از علل مرگ و میر عمده ی شیرخواران است. معمولاً فکر کردن این اختلال موجب نگرانی و استرس مادران می باشد. اما بهتر است با آن آشنا باشید و از آن جلوگیری کنید.
سندرم مرگ ناگهانی نوزاد چیست؟
اصطلاح سندرم مرگ ناگهانی و غیر منتظره شیرخوار به مرگ نوزاد که هیچ عوامل کشنده تشخیصی برای آن پیدا نشود و به مرگ ناگهانی شیرخوار زیر یکسال اطلاق می شود که علت آن بعد از کالبدشکافی و سابقه ی بیماری مشخص نباشد. این مرگ یک واقعه ی بسیار ناگوار و تلخ برای خانواده می باشد و باید در هنگام مواجه با این خانواده ها به حمایت روحی و روانی آن بپردازیم.
حداکثر شیوع سندرم ناگهانی در 4-2 ماهگی است و در 91-88 درصد موارد درصد موارد در 6 ماه اول تولد ایجاد می شود.
علت این سندرم شناخته شده نیست ولی از علل های متفاوتی که تا به حال مطرح شده می توان به نارسایی سیستم اعصاب مرکزی در حین تولد، انسداد راه هوایی فوقانی، مشکلات قلبی، مشکلات گوارشی، پاسخ به کاهش اکسیژن خون و افزایش دی اکسید کربن خون، افزایش دما و پاسخ نامناسب به آن اشاره کرد.(عوامل ایجاد کننده)
عوامل افزایش دهنده خطر مرگ ناگهانی نوزاد
- ارتباط قنداق کردن نوزاد و خطر مرگ آن
- خوابیدن کودک در تخت والدینش که ارتباطی با این سندرم دارد.
درکل عوامل ایجادکننده مرگ ناگهانی نوزاد را می توان به سه گروه تقسیم بندی کرد:
- عوامل مربوط به بدن شیرخوار
- عوامل محیطی
- عوامل مادری
عوامل مربوط به شیرخوار
وزن و سن جنینی: هنگامی که نوزادان متولد می شوند شاید از لحاظ تکامل کاملاً طبیعی و سالم باشند. اما تحقیقات نشان می دهد در هنگام تولد وزن کمی داشته اند، مرگ ناگهانی بیشتر رخ می دهد و همچنین جنین هایی که در داخل رحم کوچک نسبت سن حاملگی مادرشان بوده اند سندرم مرگ ناگهانی شیرخوار بیشتر اتاق می افتد.
- چند قلویی: تحقیقات نشان داده اند که این سندرم بیشتر در یک قل در دوقلوها رخ داده است و علت آن نامشخص است.
- تغذیه: در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند احتماب وقوع این سندرم خیلی کمتر است.
سندرم مرگ ناگهانی هنگام خواب
ارتباط عمده ای بین وضعیت خواب و سندرم مرگ ناگهانی نوزاد وجود دارد و این حادثه بیشتر به هنگام خواب و در فاصله ی بین غروب تا صبح رخ می دهد.
راه های پیشگیری از مرگ ناگهانی نوزاد
- یک راه پیشگیری که والدین می توانند با انجام آن از این سندرم جلوگیری کنند اینکه نوزاد خود را به پشت بخوابانند و از خوابیدن نوزاد به روی شکم جلوگیری کنند. با این روش تا حدود زیادی می توان از رخداد حادثه مرگ ناگهانی نوزاد جلوگیری کرد.
- دومین راه پیشگیری از مرگ ناگهانی نوزاد تغذیه با شیر مادر است.
- سومین راه پیشگیری از این سندرم عدم استعمال دخانیات توسط والدین می باشد. تحقیقات نشان داده حتی در والدینی که نوزادان خود را به پشت می خوابانند و از شیر مادر نوزاد خود را تغذیه می کنند و شیر خشک استفاده نمی کنند ولی سیگار می کشیدند این سندرم یعنی مرگ ناگهانی نوزاد، افزایش می یابد پس نباید در حضور فرزند خود سیگار بکشید یا مادری که از شیر آن برای تغذیه نوزاد استفاده می شود از دخانیات مانند سیگار و قلیان باید پرهیز کند.
عوامل مادری مرگ ناگهانی نوزاد
- وضعیت اقتصادی اجتماعی: مادرانی که در دوران بارداری به دلیل مشکلات مالی و پایین بودن سطح اجتماعی در دوران بارداری، مراقبت های کافی نداشته اند بروز این سندرم در آن ها بیشتر است.
- مشکلات زایمانی: در مادرانی که زایمان سخت و یا جفت سرراهی در حین بارداری داشته اند احتمال وقوع این سندرم خیلی بیشتر می باشد.
عوامل محیطی سندرم مرگ ناگهانی شیرخوار
تحقیقات نشان داده اند که در فصل زمستان به علت سرما میزان مرگ ناگهانی به مراتب بالاتر است همچنین در مناطقی که مرتفع هستند با افزایش ارتفاع محل اقامت والدین و شیرخوار با افزایش این سندرم رو به رو هستیم.
کلام آخر
مرگ ناگهانی نوزاد به فوت نا به هنگام شیرخوار گفته می شود که هیچ علائم آگاه کننده در کودک وجود ندارد و کودک در خواب آرام مرده است. در این موارد معمولاً والدین، خود را سرزنش می کنند چراکه فکر می کنند نوزادشان در خواب دچار خفگی شده است و احساس گناه می کنند.
این احساس گناه می تواند آثار مخربی در روحیه ی والدین داشته باشد اما این چنین نیست در واقع عوامل زیادی در این سندرم دخیل هستند.
پس برای پیشگیری از آن 3 نکته را حتما باید والدین رعایت کنند:
- مراقبت های دوران بارداری
- عدم مصرف دخانیات در حین بارداری توسط مادر و عدم مصرف دخانیات در پدر و مادر بعد از تولد.
- تغذیه با شیر مادر
- نخواباندن کودک به روی شکم
سرویس همپای مادر که توسط تیم نوکو راه اندازی شده به صورت آنلاین و شبانه روزی به خدمت رسانی به مادران باردار ، تازه زایمان کرده و دارای فرزند تا 2 سال می پردازد.
منابع
Bets, C. L., Hunsberger, M, Wright,. Nursing care of children. Philadelphia
پست های مرتبط :
عالی بود
واقعا عالی و کاربردی بود