هم اتاقی مادر و نوزاد یعنی بعد از زایمان مادر و نوزاد تا به هنگام ترخیص کنار هم باشند. این اتفاق مزایای زیادی دارد که باعث افزایش شیر مادر به دلیل تغذیه زود هنگام نوزاد می شود .همچنین به دلیل ترشح هورمون هایی مانند اکسی توسین و پرولاکتین شیرسازی بیشتر صورت می گیرد. بهترین مزیت آن ایجاد پیوند عاطفی مناسب بین آن ها می باشد که این موضوع باعث هماهنگی خوب بین مادر و نوزاد می شود که افسردگی بعد از زایمان در این حالت کاهش می یابد. بی قراری و گریه ی نوزادان در بیمارستان و منزل در هم اتاقی مادر و کودک در بیمارستان کاهش می یابد که به نوبه ای می تواند کمک شایانی به مادران جهت نگهداری از نوزاد کند.
rooming in و kmc چیست؟
بعد از زایمان مادران بیشتر مادران تمایل دارند تا فرزندشان در کنارشان باشند تا از سلامتی نوزادشان باخبر شوند همچنین در کنار هم بودن مادر و کودک باعث می شود پیوند عاطفی بیش از پیش رخ دهد. بعد از زایمان مامای همراه شما می تواند با روش صحیح شیردهی در ایجاد این پیوند عاطفی کمک فراوانی کند.
در اوایل بارداری وقتی مادران متوجه بارداری خود می شوند به مرکز مشاوره و خدمات مامایی جهت مراقبت از بارداری مراجعه می کنند و در این مرکز مشاوره همه اطلاعات راجع به بعد از زایمان و هم اتاقی کردن مادر و نوزاد به مادران ارائه می شود و بر این اساس مادران می توانند بیمارستان مناسب در این خصوص را انتخاب کنند. وجود یک همپای مادر و یا مامای همراه می تواند کمک زیادی به مادران تازه زایمان کرده ،کند.
مزایای هم اتاقی مادر و نوزاد در بیمارستان
هم اتاقی کردن مادر و نوزاد می تواند هم برای مادر و هم برای نوزاد مفید باشد چرا که باعث ایجاد پیوند عاطفی و همین باعث اطمینان خاطر مادر می شود. بعد از زایمان در بیمارستان های دوستدار مادر تماس پوست با پوست مادر و نوزاد اجرا می شود. در بیمارستان های مناسبی که مادر و نوزاد هم اتاقی هستند باعث می شود پیوند عاطفی بیشتر می شود و همین امرسبب آرامش مادر و نوزاد می شود. تحقیقات نشان داده اند که وقتی مادر و کودک دور از هم باشند و پس از زایمان از هم جدا شوند سبب بی قراری نوزاد و مادر می شود.
نوزاد بعد از تولد نیاز به خواب دارد وقتی نوزاد بعد از تولد می خوابددر واقع در مرحله فعال قرار دارد یعنی کاملا به خواب نرفته است و حضور مادر را در اطراف خود حس می کند. بعضی مادران به دلیل خستگی زیاد خود بعد از زایمان برای فرزندشان پرستار می گیرند اما این تصمیم مناسب نمی باشد چرا که پیوند عاطفی مادرو نوزاد را خدشه دار می کند.
می توان یکی از مزایای هم اتاق شدن مادر و نوزاد بعد از زایمان را کاهش افسردگی بعد از زایمان عنوان کرد. وقتی مادر و نوزاد بعد از زایمان در کنار هم قرار می گیرند همین کنار هم بودن باعث آرامش می شود که مادر بعد از زایمان حالت غم و اندوه خود را کنار می گذارد و افسردگی بعد از زایمان رخ نمی دهد که این موضوع یکی از بهترین مزایای هم اتاق کردن مادر نوزاد می باشد.
یکی در از مزایای این کار در بیمارستان این گونه می باشد وقتی نوزاد در کنار مادر خود می باشد و از پستان او برای اولین بار تغذیه می کند همین تغذیه ی زود هنگام در بعد از زایمان باعث تولید شیر می شود. وقتی نوزاد پستان مادر را می مکد باعث ترشح هورمون اکسی توسین و پرولاکتین می شود که همین ترشح هورمون ها سبب نی شود که تولید شیر زودتر رخ دهد.
الگوی تغذیه شیرخوار
در هم اتاقی مادر و نوزاد به دلیل روش شیردهی مناسب و صحیح زخم و شقاق و درد نوک پستان کمتر از حالت قبل رخ می دهد و شیرسازی بیشتر رخ می دهد و این حالت باعث می شود که شیر کم که یکی از مشکلات مادران می باشد اتفاق نمی افتد.
هم اتاق شدن مادر و نوزاد باعث می شود تا مادران سریع تر نیاز های کودک خود را دریابند و با مسئولیت هایی که در پیش رو دارند زودتر آشنا شوند.
به دلیل روابط عاطفی و استرس کمتر مادر افسردگی پس از زایمان در مادرانی که درکنار نوزاد خود بودند از آرامش بیشتری برخوردار شدند و امید به زندگی و آینده در این مادران بیش تر می شود همین موضوع می تواند به مادران جهت جلوگیری از افسردگی و غم و اندوه کمک زیادی کند.
حتی بعد از ترخیص از بیمارستان نوزاد در منزل نیز با مادر هماهنگ است و بوی مادر خود را احساس می کند همین موضوع باعث می شود که نوزاد در منزل غریبی نکند و احساس امنیت بیش تری پیش مادرش داشته باشد.
دور ماندن از مادر می تواند باعث انتقال عفونت به نوزاد شود و همین موضوع میزان مرگ نوزاد را بیش از قبل می کند پس یکی دیگر از مزایای هم اتاقی مادر و نوزاد است. بعد از سزارین به دلیل این که مادر و نوزاد نزدیک هم نمی باشند روابط عاطفی و آرامش مادر و نوزاد کمتر از حالتی که هم اتاقی مادر و نوزاد صورت می گیرد می باشد.
بعد از زایمان طبیعی و خروج جنین شل شدن رحم مادر صورت می گیرد که باید اکسی توسین در این حالت ترشح شود و رحم جمع شود. زیرا اگر رحم جمع نشود ممکن است خونریزی فراوان باشد هم اتاقی مادر و نوزاد باعث می شود که نوزاد سینه مادر خود را بگیرد و تغذیه زود هنگام باعث ترشح شدن هورمون اکسی توسین شود که در این صورت رحم جمع می شود و خون ریزی بعد از زایمان کمتر از حالت عکس رخ می دهد.
مادران بعد از زایمان با بوییدن نوزاد خود به آرامش زیادی می رسند که این موضوع مانند یک قرص آرامش بخش می باشد.محققان ثابت کرده اند که هم اتاقی مادر و نوزاد به دلیل حس ارامشی که نوزاد به مادرش ارائه می دهد باعث کاهش درد مادر پس از زایمان شود.
هم اتاقی مادر و نوزاد نه تنها در بیمارستان بلکه در منزل نیز باعث حس خوب مادر و نوزاد می شود چون در منزل نوزاد نیاز هایی دارد که مادر از قبل با این نیاز ها آشنا بوده همچنین در بیمارستان اگر با روش صحیح شیردهی آشنا باشد می تواند نوزاد خود را به درستی شیر دهد که هم تخلیه ی پستان بهتر صورت می گیرد و از ماستیت یا عفونت پستان جلوگیری می شود و هم نوزاد به خوبی تغذیه می کند و روند رشد خود را طی می کند.
کلام آخر
بهتر است مادران بیمارستانی را انتخاب کنند که هم اتاقی مادر و نوزاد صورت بگیرد در بیشتر بیمارستان ها این سرویس ارائه می شود.
سرویس همپای مادر که توسط تیم نوکو راه اندازی شده به صورت آنلاین و شبانه روزی به خدمت رسانی به مادران باردار ، تازه زایمان کرده و دارای فرزند تا 2 سال می پردازد.