5 راه مقابله با خجالت

1
1099
مقابله با خجالت
مقابله با خجالت

همه ما لحظه های خجالت آور را تجربه کردیم. مثلا در مهمانی قهوه را روی خودمان ریخته ایم یا موقع لبخند زدن به فردی که دوستش داریم لای دندان هایمان غذا گیر کرده و باعث شرمندگی ما شده. شاید فکر کنید تا رسیدن به یک سن خاص یا دوران بزرگسالی این احساس ناخوشایند کم تر میشود. اما چنین تصوری اشتباه است و خجالت کشیدن تا پایان عمر با ما همراه خواهد بود. اگر اشتباه کردن یکی از ویژگی های اجتناب ناپذیر ما انسان هاست, چطور میتوانیم با لحظات خجالت آور کنار بیاییم؟ در این قسمت 6 روش موثر برای مقابله با خجالت را به شما معرفی میکنیم:

خودتان را اذیت نکنید, اشکالی ندارد ♥

گاهی اوقات خجالت کشیدن به دلیل کمال گرایی انسان اتفاق میفتد. زمانی که احساس میکنید مطابق با استاندارد و انتظاراتی که از خودتان دارید ظاهر نشده اید احساس خجالت میکنید و به راحتی خودتان را مورد انتقاد قرار میدهید. بنابراین در آینده نیز با داشتن یک ذهنیت قبلی, از اینکه مطابق با انتظارتان ظاهر نشوید وحشت دارید. لازم نیست به خاطر اشتباهات گذشته خودتان را اذیت کنید. در عوض, سعی کنید از این لحظات شرم آور درس بگیرید و خودتان را پیشرفت دهید. با این ذهنیت متوجه میشوید اشتباه کردن همیشه بد نیست و میتواند یک فرصت برای یادگیری باشد.

روی جزئیات غیر عاطفی آن لحظه تمرکز کنید

طبق توصیه کارشناسان, بهتر است دفعه بعد که ذهنتان با یک لحظه شرم آور مواجه میشود , به جزئیات غیر عاطفی آن لحظه توجه کنید. مثلا رنگ لباسی که پوشیده اید, محیط, یا آب و هوایی که در آن قرار دارید. بنابراین, خاطره شرم آور در ذهنتان کمرنگ میشود و در مقایسه با زمانی که روی جنبه های منفی تمرکز کرده اید به راحتی آن لحظه را به یاد نمی آورید. وقتی احساسات شدید را تجربه میکنید به سختی میتوانید آن ها را فراموش کنید. پس , به جزئیات غیر عاطفی توجه کنید تا در حالت خنثی قرار بگیرید.

بخندید

طبق نظر دکتر سوزان ویتبورن , استاد علوم روانشناسی, بهترین روش برای مقابله با خجالت این است که به طور مستقیم با این مسئله رو به رو شویم. در لحظات شرم آور, اولین غریزه شما فرار و پنهان شدن از موضوع پیش آمده است. اما این کار فقط حس خجالت شما را طولانی تر میکند. پس به جای فرار باید مستقیما با اوضاع پیش آمده رو به رو شوید تا اضطرابتان کم شود. خندین یکی از راه های موثر در کاهش تنش است. جدی ماندن باعث میشود بیشتر به جنبه های منفی فکر کنید.

مسئله پیش آمده را به عنوان یک فرصت خوب برای داستان گفتن ببینید

تا به حال داستانی تعریف کرده اید که با این جمله آغاز شده باشد: ” اون روز رو یادته که من …؟ خیلی خنده دار بود!” گاهی اوقات لحظات خجالت آوری که تجربه کرده اید فرصت خوبی است تا یک داستان جالب را با دوستان یا خانواده تان به اشتراک بگذارید. شاید این اتفاق در آن لحظه برای شما سخت بوده اما با نگاه به گذشته به آن میخندید و دیگر برایتان مهم نیست. مهم تر از همه متوجه میشوید از آن اتفاق قسر در رفته اید! پس دفعه بعد که با یک لحظه خجالت آور مواجه شدید , به شرم آور ترین تجربیات گذشته فکر کنید و به یاد داشته باشید با وجود این اتفاقات هنوز هم زندگی عادی شما در جریان است.

با یکی از دوستان, اعضای خانواده یا فرد مورد علاقه ای که شما را قضاوت نمیکند حرف بزنید

سرپوش گذاشتن روی احساسات کار سختی است و شما را آزار میدهد. پس راجع به تجربه شرم آورتان با یک فرد مورد اطمینان صحبت کنید. به جای اینکه نسبت به اوضاع پیش آمده حس بدی داشته باشید به او بگویید چه چیزی بیشتر از همه شما را آزار داده. با حمایت و همفکری فرد مقابل میتوانید از فکر کردن به جنبه های منفی دور شوید و نگرش بهتری پیدا کنید. شاید کسی که با او مشورت میکنید هم تجربیات مشابه خود را برایتان تعریف کند و به شما بفهماند که دیگران هم در زندگی اشتباه میکنند و با لحظات خجالت آور مواجه میشوند.

دوباره تلاش کنید

شاید از اینکه دوباره به آن مکان برگردید و افرادی را ببینید که در آن لحظه خجالت آور حضور داشتند وحشت دارید. اما, اگر دور خودتان حصار بکشید بیشتر از قبل اذیت میشوید. علاوه بر این, دیگران هم از حس شما باخبر میشوند و به سختی میتوانند موضوع پیش آمده را فراموش کنند. قدم برداشتن در بهبود شرایط کار ساده ای نیست اما باید دوباره تلاش کنید تا اوضاع به حالت عادی برگردد.

 

مقالات مرتبط

یک دیدگاه

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید