همه ما تا حدی خودخواهیم اما مشکل زمانی به وجود می آید که این احساس بیش از حد زیاد شده و به خودپرستی میرسد. اگر یکی از اعضای خانواده , شریک عاطفی یا همکارتان شما را نادیده میگیرید و به نیازهای شما بی توجه است , در این مسئله تنها نیستید. در این بخش روش های برخورد با افراد خودخواه را به شما توضیح میدهیم:
آنچه خودشیفتگی آنها را تحریک میکند را بشناسید
طبق نظر دایان بارس , روان درمانگر, پیدا کردن عامل خودشیفتگی به معنای تبرئه کردن فرد مورد نظر نیست. اما آگاهی از آنچه باعث خودشیفتگی او شده به شما کمک میکند تا بعد از مواجهه با این رفتار احساس حقارت نکنید. خودخواه بودن یکی از ویژگی های انسان هاست. برای مثال, کودکان به طور غریزی خودخواه هستند چون درک نیازها و احساسات دیگران برای آنها سخت است. افراد بیمار یا سالمند هم ممکن است خودخواه باشند چون با این روش میتوانند به زندگی ادامه دهند. با شناخت دلیل خودشیفتگی فرد مقابل میتوانید دلیل اهمیت آن را متوجه شوید.
رفتارهای خودپسندانه او را شخصی برداشت نکنید. در عوض, با خودتان صادق باشید
گرفتار شدن در دام اتهامات دیگران به سادگی اتفاق می افتد. اگر کسی به شما گفته به اندازه کافی به او توجه نمیکنید و باعث شده احساس بدی نسبت به خودتان پیدا کنید, نباید در برابر حرف های او سر فرود بیاورید یا حرف ها و رفتارهایش را شخصی تلقی کنید. شما وظیفه ندارید دائما به دیگران خدمت کنید. رابطه با افراد خودمحور شما را خسته, عصبی, غمگین و ناامید میکند. پس باید اوضاع را کنترل کنید و لازم نیست همیشه نسبت به رفتارهای خودخواهانه او واکنش نشان دهید. در عوض, با پرداختن به فعالیت های مورد علاقه و سرگرم کننده میتوانید کم تر احساس فشار کنید.
تصورات غلط در مورد خودخواه بودن را بشناسید
در مورد خودخواه بودن تصورات اشتباه مختلفی وجود دارد. مثلا, بعضی از افراد فکر میکنند فرزند آوری به معنای از خود گذشتی و تصمیم به فرزند نداشتن خودخواهانه است. اما انسان ها میتوانند به دلایل خودخواهانه فرزند بیاورند. دلایلی مثل دلبستگی بیشتر, عشق ورزی یا رسیدن به آرزوی پدر و مادر شدن. بنابراین, در تعیین خودخواهانه بودن یا نبودن اقدامات یک فرد باید شرایط را با دقت بیشتری ارزیابی کنیم. بعضی از افراد بدون اینکه بدانند خودخواه هستند. پس باید به آنها کمک کنیم تا از منظر وسیع تری به رفتارهایشان بنگرند.
موقع گفتگو با او موضوعات مورد علاقه خودتان را مطرح کنید
اگر از اینکه همیشه به حرف های یک نفر دیگر گوش میکنید خسته شده اید, میتوانید از یک روش غیر تهاجمی کمک بگیرید. اگر به موسیقی, هنر یا فلسفه علاقه مندید, بحث را با یک سوال ساده عوض کنید. مثلا: ” در مورد … چیزی شنیدی؟” یا عبارتی مثل:” دیشب … رو دیدم.” ممکن است این کار ناگهانی و تصادفی به نظر برسد اما به فرد مقابل نشان میدهید هر دو طرف باید در مورد موضوعاتی که میخواهند حرف بزنند. اگر فرد مقابل باز هم سعی کرد بحث خودش را پیش بکشد, با احترام به او تذکر دهید که قبلا این موضوع را شنیده اید. به این ترتیب از جلب توجه او جلوگیری میکنید.
زمان با هم بودنتان را محدود کنید و با افراد دیگر وقت بگذرانید
با محدود کردن زمانی که در کنار یک فرد خودخواه هستید میتوانید آزادی و شادی خودتان را حفظ کنید و مجبور نیستید در برطرف کردن نیازهای او گرفتار شوید. این روش در مواقعی که فرد مورد نظر یکی از اعضای خانواده یا همکاران شماست و نمیتوانید او را کنار بگذارید بسیار موثر است. با تعیین حد و مرزهای مناسب به او نشان میدهید دنیا دور او نمیچرخد. همچنین, فرصت بیشتری پیدا میکنید تا با دوستان یا سایر اعضای خانواده که به پیشرفت شما کمک میکنند وقت بگذرانید. بنابراین, میتوانید از به عهده گرفتن مسئولیت های فرد مورد نظر در امان باشید.
تفاوت بین خودخواهی سالم و خودخواهی سمی را درک کنید
وقتی به طور دائم با یک فرد خودخواه سر و کار دارید, از اینکه اول به نیازهای خودتان برسید احساس گناه میکنید. یادتان باشد, مواظبت کردن از خودتان اصلا کار اشتباهی نیست. اما فرد خودخواه و مسموم طوری رفتار میکند که این طور فکر کنید. به همین دلیل عشق ورزی به خودتان بسیار مهم است. همه انسان ها برای خوب بودن و برخورداری از سلامت روان تا حد مناسب باید خودخواه باشند. با درک خودخواهی سمی میتوانید از این رفتارها جلوگیری کنید. به خودتان اهمیت دهید و به خواسته ها و نیازهایتان توجه کنید, چون شما هم فرد مهمی هستی