چه چیزی بدتر از اینه که کابوس ها به خوابتون حمله کنن؟ مراقب فلج خواب باشید! طبق نظر محققان خواب, فلج خواب زمانی اتفاق میفته که بدن شما در طول مراحل خواب به خوبی حرکت نمیکنه. طبق نتایج حاصل از تحقیقات فلج خواب در سال 2011, حدود 8% از افراد فلج خواب رو تجربه میکنن. این آمار در گروه های پرخطر, مثل افرادی که به اختلالات عمومی خواب دچارن, به 28% افزایش پیدا میکنه. همچنین, احتمال بروز فلج خواب در افرادی که از اختلالات روحی مثل اضطراب و افسردگی رنج میبرن تا 34% بیشتره. فلج خواب معمولا برای اولین بار در سنین نوجوانی فرد اتفاق میفته, اما اغلب در دهه ی دوم و سوم زندگی تجربه میشه و ممکنه تا سال های بعد ادامه پیدا کنه. این مشکل ممکنه در بین سایر اعضای خانواده هم رخ بده. فلج خواب مشکل خطرناک سلامتی محسوب نمیشه , اما در صورتی که فرد از اون آگاه نباشه به یه پدیده ی ترسناک تبدیل میشه. در این بخش 10 حقیقت ترسناک در مورد فلج خواب رو به شما توضیح میدیم:
فلج خواب زمانی اتفاق میفته که قبل از تکمیل چرخه ی رم (REM) از خواب بیدار بشید .
در طول چرخه ی رم که حرکت سریع چشم ها اتفاق میفته , مغز دارای خواب های روشن و واضحه و عضلات فرد قادر به حرکت نیستن. در این زمان , فرد نمیتونه خارج از رویاها بدنش رو حرکت بده. فلج خواب زمانی اتفاق میفته که فرد قبل از تموم شدن چرخه ی رم از خواب بیدار میشه. در این زمان , فرد بیدار شده اما بدنش حرکت نمیکنه , چون عضلات بدن سیگنال های حرکت رو از مغز دریافت نکردن.
در زمان فلج خواب احساس خفگی یا فشار بر روی سینه رو تجربه میکنید.
متاسفانه در زمان تجربه ی فلج خواب , این احساسات شایع هستن. هر چقدر هم سعی کنید تکون بخورید , به نظر میاد نمیتونید خودتون رو از احساس سنگینی که روی شماست رها کنید. این موضوع باعث میشه فرد احساس درماندگی و تهدید کنه.
در زمان فلج خواب نمیتونید حرف بزنید.
این مشکل به این دلیله که زبان هم مثل سایر اعضای بدن نمیتونه حرکت کنه. شما سعی میکنید کسی رو صدا کنید تا کمکتون کنه اما نمیتونید 1 کلمه هم به زبون بیارید. این مسئله به احساس خفگی در زمان فلج خواب هم مربوطه , چون ممکنه هوای کافی به شما نرسه.
ممکنه در زمان فلج خواب دچار توهم شید.
توهم زمانی اتفاق میفته که مرزهای بین خواب دیدن و بیداری دچار از هم گسیختگی شن. بنابراین , زمانی که افراد فلج خواب رو تجربه میکنن, ممکنه رویاهاشون بیش از حد معمول زنده به نظر بیان. قبل از کشف فلج خواب توسط دانشمندان, مردم فکر میکردن این توهمات به دلیل دیدار با شیطان یا شخصیت های شرور اتفاق میفته.
فلج خواب میتونه به دلیل حمله خواب اتفاق بیفته.
طبق نظر دکتر شلبی هریس , تجربه ی فلج خواب در بین افرادی که به حمله خواب دچارن , شایعه. حمله خواب به وضعیتی گفته میشه که تمایل فرد برای به خواب رفتن در محیط های آروم , بسیار زیاده. hypocretin نوعی ماده ی شیمیایی مغزه که در افراد مبتلا به حمله خواب وجود نداره یا دچار آسیب شده. این ماده باعث آگاه موندن بدن میشه و چرخه های خواب و بیداری رو تنظیم میکنه. در نتیجه , الگوهای خواب در افراد مبتلا به حمله خواب دچار اختلال میشه و این مسئله میتونه به فلج خواب منجر شه.
محرومیت از خواب و برنامه خواب نامنظم میتونن منجر به فلج خواب شن.
برای جلوگیری از فلج خواب, از مصرف الکل, نیکوتین و دارو حداقل 3 ساعت قبل از رفتن به رختخواب پرهیز کنید. همچنین, بهتره بعد از ساعت 2 بعد از ظهر , مصرف قهوه رو محدود کنید و همه ی وسایل الکترونیکی رو قبل از رفتن به رختخواب خاموش کنید تا حواس پرتی کم تری وجود داشته باشه. بدنتون رو به برنامه ی خواب منظم عادت بدید به طوری که هرشب حداقل بین 6 تا 8 ساعت بخوابید.
اضطراب و تشویش میتونن روی فلج خواب تاثیر بذارن.
اضطراب و تشویش میتونه شما رو در شب بیدار نگه داره, و الگوها و چرخه های خواب رو با اختلال مواجه کنه. این مسئله شما رو بیشتر در معرض تجربه ی فلج خواب قرار میده. راهی رو پیدا کنید تا با اضطراب و تشویش مقابله کنید. برای مثال , بیشتر ورزش کنید یا ذهن آگاهی رو تمرین کنید.
خوابیدن به پشت , باعث بروز فلج خواب مکرر میشه.
طبق نظر محققانی که روی پروژه ی فلج خواب مطالعه کردن , افرادی که به پشت میخوابن, معمولا بیشتر از سایر حالت های خواب , به تجربه ی فلج خواب دچار میشن. برای جلوگیری از بروز این مسئله تا حد ممکن , سعی کنید در حالت های دیگه مثل به پهلو یا روی شکم بخوابید. با وجود اینکه این حالت های خواب ایده آل و راحت نیستن , اما طبق تحقیقات انجام شده , خوابیدن در این حالت ها احتمال بروز فلج خواب رو کاهش میده.
در زمان بروز فلج خواب آروم باشید.
در زمان بروز فلج خواب , تا جایی که میتونید آروم بمونید. این مسئله ممکنه ترسناک باشه , اما عدم حرکت بدن در زمان بروز فلج خواب موقتیه و برطرف میشه. سعی کنید به جای ترسیدن , آروم و منطقی باشید تا احساس حمله ی کم تری رو تجربه کنید.
با پزشک مشورت کنید.
اگه تجربه ی فلج خواب در شما با مرور زمان شدید تر شد, در این باره با پزشک صحبت کنید. پزشک عوامل مختلفی که باعث بروز این مسئله میشن رو مورد بررسی قرار میده. به عنوان مثال , ممکنه داروهایی که برای مشکلاتی مثل ADHD مصرف میکنید منجر به بروز فلج خواب شه. مشکلات روحی مثل اختلال دو قطبی هم میتونه در تجربه ی فلج خواب نقش داشته باشه.