آزمایش غربالگری cell free dna یا nipt

0
1856
NIPT
NIPT

NIPT تست غربالگری نوین و جدید در راستای شناسایی سلامت نوزادان می باشد که می توان با بررسی DNA موجود در خون مادر به تمام اختلالات و بیماری های جنین پی برد و راستای رفع مشکلات اقدام کرد. این تست را می توان پس از هفته ۷ بارداری زمانی که DNA جنین در خون مادر یافت می شود انجام داد. این تست غربالگری در زنان بالای ۳۵ سال و سابقه فرزند و اقوام با اختلالات جنینی و سقط های مکرر ضروری است و بهتر است برای شناسایی اختلالات ژنتیکی  و ناهنجاری های جنینی انجام شود.به دلیل بررسی DNA علاوه بر اختلالات ژنتیکی می توان به جنسیت جنین زودتر از موعد پی برد همین موضوع سبب علاقه بسیاری از مادران به این تست غربالگری است.

NIPT

وقتی مادری  باردار می شود تحت نظر یک مرکز مشاوره و خدمات مامایی  و یا یک ماما قرار می گیرد در این مرکز مشاوره سلامت مادر و جنین و بارداری کنترل می شود. این کنترل بارداری می تواند توسط ماما یا همپای مادر صورت بگیرد. همپای مادر با آگاهی و دانشی که دارد می تواند در راستای سلامت جنین و مادر تلاش کند. همپای مادر زمان و نحوه انجام غربالگری ها را به مادر توضیح می دهد و علاوه بر توضیحات لازم در مورد تست های غربالگری و زمان انجام آن ها می تواند در هر زمانی حتی نیمه شب مادر را راهنمایی کند و از استرس و اضطراب او بکاهد. همپای مادر در واقع مربی مادر می باشد که در جهت سلامت مادر و جنین تلاش می کند و تمام توصیه های لازم را به مادر گوشزد می کند.

انجام تست های غربالگری برای شناسایی سلامت جنین و اقدام های ضروری لازم جهت رفع مشکل بسیار مفید می باشد. همان طور که در مقاله تست های غربالگری اول و دوم درباره زمان و چگونگی انجام تست های غربالگری صحبت کردیم در ادامه می خواهیم راجع به روش نوین و جدید NIPT   صحبت کنیم. مادران نباید از انجام غربالگری ها غفلت کنند و تصور کنند با سونوگرافی تمام اختلالات قابل مشاده ست بلکه چنین نمی باشد.

اختلالات درونی و همچنین ناهنجاری های ژنتیکی از طریق غربالگری ها خصوصا غربالگری NIPT یا CELL FREE DNA قابل شناسایی ست. همان طور که می توانیم تمام اختلالات و بیماری های حاملگی و بارداری را با آزمایش کردن خون مادر شناسایی کنیم و درمان های لازم را در راستای رفع مشکلات مادر انجام دهیم. تست غربالگری نیز به شناسایی اختلالات و بیماری ها و ناهنجاری های جنینی کمک می کند پس می تواند یک آزمایش کاملا با ارزشی به شمار آید.

تست NIPT یا غربالگری چیست و انجام آن چه مزایایی دارد؟

تستNIPT یا CELL FREE DNA  یک روش جدید و نوین غربالگری می باشد که می تواند از لحاظ سلامتی جنین را ارزیابی کند. پزشکان به زنان بالای ۳۵ سال که به تازگی مادر شده اند توصیه می کنند که حتما این آزمایش را انجام دهند.باید بدانید وقتی خانمی باردار می شود و یا در واقع به حاملگی خود پی می برد سلول DNA جنین او در خون مادر غوطه ور خواهد شد و در واقع با آزمایش خون مادر می توانیم DNA جنین که حاوی کروموزوم های بسیاری می باشد را از خون مادر جمع آوری کنیم. با این روش می توانیم با بررسی و آزمایش کردن DNA به راحتی به تمام اختلالات و ناهنجاری های جنینی پی ببریم. در واقع DNA جنین حاوی اطلاعات مهمی و ماهیت جنین را تعیین می کند به همین دلیل مادران علاقه بسیاری به این نوع آزمایش نشان می دهند.

NIPT مخفف چیست؟

NIPT  یعنی Noninvaslve perenatal testing  می باشد که به معنای فارسی یعنی آزمایش های غیر تهاجمی در بارداری می باشد. آزمایش غیر تهاجمی یعنی با اقدام به آزمایش جان مادر و فرزندش به خطر نمی افتد پس بهترین روش برای شناسایی تمام اختلالات می باشد و ماهیت جنین مورد بررسی و آزمایش قرار می گیرد.

پس از سن 35 سالگی به دلیل اینکه تخمدان خانم بیشتر معرض خطرات احتمالی   و رادیکال های آزاد قرار می گیرد در نتیجه تخمک درون تخمدان دارای اختلالاتی می شود که ممکن است سبب ناهنجاری جنینی و اختلالات ژنتیکی جنین شود به همین دلیل پزشک یا ماما  به مادران توصیه می کند

اگر سن بالای ۳۵ سال دارند حتما آزمایش NIPT را انجام دهند تا با بررسی DNA از وجود احتمالات بیماری آگاه شوند.

با انجام NIPT یا CELL FREE DNA می توانیم تمام بیماری های ژنتیکی  را شناسایی کنیم این بیماری ها به شرح زیر هستند:

سندروم X شکننده که برای کروموزومX  جنین اختلالاتی به وجود می آید. بیماری کور رنگی که ژن آن روی کروموزوم X وجود دارد. بیماری دیستروفی عضلانی دوشن و انواع کم خونی ها و آنمی های داسی شکل و تالاسمی های مینور و ماژور از طریق این غربالگری NIPT یا CELL FREE DNA  در جنین قابل شناسایی می باشند.

چگونگی انجام آزمایش غیر تهاجمی NIPT

وقتی برای غربالگری سلامت جنین اقدام می کنید با سرنگ استریل اقدام به جمع آوری خون شما می شود که نسبت به آمنیوسنتز که یک روش تهاجمی ست برای شما و جنینتان کمترین خطر را دارد.  در واقع این غربالگری یک روش غیر تهاجمی ست که به دلیل بی خطر بودن آن یک آزمایش ارزشمند محسوب می شود.

تست CELL FREE DNA   یاNIPT

در تست CELL FREE DNA  به دلیل وجود کروموزوم یا در واقعDNA جنین علاوه بر اختلالات ژنتیکی و ناهنجاری ها جنسیت جنین زود تر از موعد آن مشخص می شود به همین دلیل مادران تمایل و علاقه زیادی به انجام این آزمایش نشان می دهد که این موضوع می تواند یکی از حسن های دیگر تست غربالگری NIPT باشد.

 

تستNIPT چه موقع انجام می شود و چه فوایدی دارد؟

همان طور که گفتیم این تست برای زنان بالای ۳۵ سال ضروری می باشد. همچنین مادرانی که صاحب فرزند و یا اقوام با ناهنجار های جنینی مانند سندروم ۲۱ و ۱۸ و  و۱۳ و جا به جایی های کروموزومی بودند باید حتما این تست غربالگری را انجام دهند.بعضی از مادران به دلیل سهل انگاری و بی توجهی به غربالگری اول و دوم زمان مناسب انجام غربالگری را فراموش می کنند و دیگر نمی توانند این تست های غربالگری اول و دوم را انجام دهند. تست NIPT را می توان تا هفته ۲۲ بارداری حتی پس از آن انجام داد. باید بدانید که DNA جنین تا زمان تولد در خون مادر یافت می شود ولی مدت کمی پس از زایمان دیگر DNA جنین درون خون مادر یافت نمی شود. این آزمایش را می توان در زنانی که سابقه سقط های تکراری را داشتند جهت بررسی کروموزوم جنین انجام داد تا از بیماری که منجر به سقط مکرر می شود آگاه شوند. این تست را می توان پس از هفته ۷ بارداری زمانی که DNA جنین در خون مادر یافت می شود انجام داد پس در این شرایط می توان زودتر از موعد غربالگری ها و تعیین جنسیت به سلامت جنین و جنسیت آن پی برد.

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید