بسیاری از افراد با اختلالات روانی مثل OCD یا اختلال اضطراب فراگیر (GAD) آشنا هستند. در حال حاضر بسیاری از افراد به علائم مربوط به اختلالات روانشناختی دچارند و به همین دلیل , سلامت روانی توجه جامعه را به خود معطوف کرده است. در حالی که صراحت باعث از بین رفتن خجالت و شرمساری در مورد بیماری های روانی میشود , اما تعداد بی شماری از اختلالات روانی غیر معمول , هنوز هم برای اکثر افراد بیگانه اند. در میان تمام اختلالات شناخته شده , بعضی از آنها بسیار خاص هستند. حتی با یک جستجوی سریع در اینترنت , میتوانید عجیب ترین و هولناک ترین اختلالات روانی که روانشناسان با آن مواجه شده اند را پیدا کنید. در قرن بیستم , دانشمندان و محققان , طبق نطریه فروید , تمام اصطلاحات مربوط به رفتارها و اختلالات در افراد را مشخص کرده اند. در این بخش , بعضی از عجیب ترین و هولناک ترین اختلالات روانی که پزشکان با آنها مواجه شده اند را به شما معرفی میکنیم:
1-مغز دوپاره:
جسم پنبه ای , توده ای از فیبر ها و عصب هاست که دو نیمکره ی مغز را کنار هم نگه میدارد. سیگنال هایی که از طریق اعصاب از این دو نیم کره عبور میکنند ,باعث ارتباط آنها و کارکردن کامل مغز میشوند. آخرین اقدام برای توقف تشنج در بیماران مبتلا به صرع , قطع کردن جسم پینه ای است. در این روش , جسم پینه ای بریده میشود و دو نیمکره ی مغز دیگر نمیتوانند با هم ارتباط برقرار کنند. در طول یک تشنج , سیگنال ها از طریق اعصاب در سرتاسر مغز عبور میکنند. با قطع جسم پینه ای , این سیگنال ها نمیتوانند از یک نیمکره به نیمکره ی دیگر بروند. در حالی که این روش به بیماران مبتلا به صرع کمک میکند ,اما ممکن است بعد از انجام جراحی عوارضی را به همراه بیاورد. برای مثال , شکاف شخصیتی , تاخیر در پردازش اطلاعات و مشکلات هماهنگی شدید.
2- سندرم یا توهم کوتارد (Cotard) :
دکتر جولز کوتارد این طیف از توهم را برای اولین بار در سال 1882 معرفی کرد. بیماران مبتلا به این سندرم ممکن است فکر کنند خون یا اعضای بدنشان را از دست داده اند یا خودشان و روحشان واقعا مرده. اکثر بیماران مبتلا به کوتارد , قبل از ابتلا به این توهم به سایر بیماری های روانی یا شرایط پزشکی دیگر دچار بوده اند. در طی تحقیقی توسط آنه رومینو و بوریس مکینولوو , یک زن فیلیپینی میانسال که داروهای ضد افسردگی مصرف میکرد , به طور ناگهانی به خانواده ی خود اطلاع داد که مرده , بوی جسد در حال فساد خود را احساس کرده و میخواهد به قبرستان برود و همراه با مرده های دیگر باشد. او از خوردن اجتناب میکرد و هیچ انگیزه ای نداشت. او به مدت 1 ماه تحت درمان و مصرف داروهای خاص قرار گرفت. شوک درمانی برقی , یکی از روش های درمان برای توهم کوتارد میباشد.
3-توهم فرگولی یا دوگانگی (Fregoli):
بیماران مبتلا به توهم دوگانگی باور دارند ” چندین شخص مختلف یک شخص واحد را تشکیل میدهند و در زمان های مختلف ظاهر میشوند ( اشرف و همکاران).” مثلا , یک بیمار که در بیمارستان است فکر میکند دکتر, پرستار و بیماران دیگر , همگی یک نفر هستند که در شکل های مختلف ظاهر میشوند. این بیماران , افراد زندگی خود را به اشتباه میشناسند و به همین دلیل ممکن است رفتارهای نامناسبی از خود بروز دهند. طبق تحقیقات انجام شده , بین این بیماری و اسکیزوفرنی رابطه ی مستقیمی وجود دارد.
4-سندرم استندال (Stendhal) :
در قرن نوزدهم , استندال نویسنده ی فرانسوی در مورد احساسی که بعد از بازدید از کلیسای سانتا کروچه تجربه کرده بود نوشت. او مینویسد : ” با بودن در شهر فلورانس و دیدن مقبره ی یک مرد بزرگ , نوعی احساس خلسه به من دست داد. تماشا و تفکر در مورد زیبایی ها و هنرهای بی نظیر, این احساس بهشتی را در من ایجاد کرد. زمانی که از سانتا کروچه بیرون می آمدم , دچار لرزش شدم ( در برلین به این مسئله حمله ی عصبی گفته میشود) , جان از بدن من خارج شده بود و در حالی که از افتادن میترسیدم راه میرفتم.” این چیزی بود که استاندال در زندگی نامه ی خود نوشته است. او میگوید :” زمانی که یک فکر, تاثیر بسیار شدیدی بر من میگذارد سقوط میکنم.” در این سندروم , فرد با تجربه ی یک مفهوم عاطفی, به تپش قلب , سرگیجه , غش , کاهش هشیاری , بی هویتی و حتی توهم دچار میشود. در مورد استندال , او هنرهای ایتالیا را مشاهده کرده بود. در سال های اخیر , پزشکان ایتالیا با بیمارانی مواجه شده اند که بعد از دیدن گالری ها و موزه های این کشور به این علائم دچار شدند.
5-اختلال هویت تجزیه ای یا چند شخصیتی:
فرد مبتلا به این اختلال , بین چند شخصیت مختلف در حال تغییر است. از نظر بیمار , این شخصیت ها ذهن و جسم او را کنترل میکنند. این شخصیت ها معمولا دارای ویژگی ها , نام ها و رفتارهای خاص هستند. معمولا این افراد به اختلال در حافظه و از دست دادن هویت شخصی دچار میشوند. طبق نظر انجمن ملی بیماری های روانی : ” مردان , علائم و سابقه ی آسیب های روحی خود را انکار میکنند و به جای فراموشی یا حالت گریز مرضی , رفتارهای خشونت آمیز تری را نشان میدهند.” بنابراین , تشخیص این بیماری در مردان سخت تر است.
6-سندرم آلیس در سرزمین عجایب:
طبق نظر دکتر جن دریک بلوم , ” سندرم آلیس در سرزمین عجایب (AIWS) نوعی اختلال ادراکی است که با آشفتگی ادراک بصری (متامورفوپسی) , تغییر شکل بدن و تجربه ی زمان مشخص میشود.” این اختلال در سال 1995 کشف شده است. نام این سندرم از کتاب آلیس در سرزمین عجایب نوشته ی, لوئیس کارول گرفته شده است. در این داستان , آلیس احساس میکند بدنش بزرگ و کوچک میشود.
7- حافظه ی تکرار پنداری:
طبق نظر دکتر آنتونیو کوراتو , متخصص مغز و اعصاب : ” این اختلال نادر باعث میشود فرد باور کند یک مکان آشنا ( معمولا خانه ی خودش) به دو نسخه تبدیل شده و به صورت همزمان در دو یا چند مکان قرار دارد.” گاهی اوقات , فرد باور دارد یک مکان خاص با یک ظاهر دیگر , خانه ی خودش است. بیمار به طور قاطعانه این توهم را باور دارد و از این موضوع ناراحت نیست. این ویژگی , توهمات اسکیزوفرنی را از توهم حافظه ی تکرار پنداری جدا میکند. طبق تجربیات دکتر کاروتا , اکثر بیماران مبتلا به حافظه ی تکرار پنداری , از یک سکته در لوب پیشانی یا لوب گیجگاهی در نیکره ی راست مغز نیز رنج میبرند.
8-سندرم لیما (Lima) :
این پدیده زمانی رخ میدهد که یک آدم ربا , با قربانی یا گروگان خود همدردی میکند. این سندرم , نقطه ی مقابل سندرم استکهلم است که در آن , قربانی با رباینده ی خود همدردی میکند. یکی از مشهورترین موارد در این سندرم ها مربوط به ماریانو کورول روانشناس پرویی است که با رباینده های خود که به منظور مشاوره ی روانی به او مراجعه کرده بودند به طرز دوستانه ای رفتار میکند. این رباینده ها غذا های مورد علاقه و کتاب های مختلفی به ماریانو داده بودند و او را در محلی امن نگه داشته بودند. در نهایت ,آنها ماریانو را آزاد کردند و حتی پول تاکسی اش را نیز پرداخت کردند.
9-ترس از عدد 13:
افراد مبتلا به این اختلال , نسبت به عدد 13 , به خرافات و ترس شدید دچارند. این مسئله , معمولا به دلیل وقایع وحشتناک در گذشته یا حتی وضعیت ژنتیکی اتفاق می افتد. ترس از عدد 13 , معمولا با ترکیب مناسب داروها و مواجهه درمانی برطرف میشود. مشخص نیست که به چه دلیل عدد 13 به خرافه تبدیل شده. بعضی از افراد معتقد اند که این خرافه از یهودا , سیزدهمین شرکت کننده در شام آخر ( که بعدها با عیسی مسیح برانگیخته میشود) گرفته شده است. بعضی دیگر بر این باور اند که سیزده یک عدد عجیب است که بعد از دوازده , یک عدد عالی می آید. همچنین , ساعت دارای 12 شماره و سال دارای 12 ماه است.
10- مردان فرانسوی مِین که میپرند:
در این اختلال , فرد به ترسیدن حساس است و واکنش غیر معمولی را از خود بروز میدهد. این اختلال برای اولین بار در بین مردان کانادایی-فرانسوی چوب بُر در ایالت های کِبِک و مِین مشاهده شد (سازمان ملی اختلالات نادر) . افراد مبتلا به این اختلال , در زمان ترسیدن جیغ میزنند , دستانشان را تکان میدهند یا اشیا را پرت میکنند. ممکن است فرد تا مدتی بعد از ترسیدن حرف ها و حرکات را تکرار کند. در موارد شدید , فرد به طور غیر ارادی هر کاری که به او گفته میشود را انجام میدهد.